Antalya'nın Aksu ve Serik ilçelerinde pamuk hasadına başlandı. Son yıllarda pamuk üretiminde teknolojinin gelişmesiyle birlikte hasat makinelerle yapılmaya başlandı. Bundan 10 yıl öncesine kadar elle toplanan "beyaz altın" pamuk, artık makinelerle daha hızlı ve verimli şekilde toplanıyor. Ancak makineli toplamanın bazı dezavantajları da var. Özellikle toplama sırasında meydana gelen zaiyat, çiftçiler için önemli bir sorun haline gelmiş durumda. Eskiden günler süren pamuk toplama süreci, artık makineler sayesinde birkaç saat içerisinde tamamlanabiliyor. Ancak bu hız, kaliteden ödün verilmesine ve kayıplara yol açabiliyor.

FİYAT AÇIKLANMADI

Antalya'da pamuk üreticileri, büyük emeklerle yetiştirdikleri pamuk tarlalarında hasat dönemine girdi. Geçtiğimiz yıllara kıyasla rekolte düşük seyretse de çiftçiler, üretimden vazgeçmeden işlerini sürdürüyor. Geçtiğimiz yıl Eylül ayında Antalya Pamuk ve Narenciye Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (ANTBİRLİK) tarafından kilogram başına 22 lira olarak açıklanan kütlü pamuk fiyatı, bu yıl belirsizliğini koruyor. Antalya Körfez Gazetesi muhabiri Ertuğrul Gün'ün haberine göre bu durum, çiftçiler arasında endişe ve tepkilere neden oldu. Antalya genelinde bu yıl yaklaşık 70 bin dönüm alanda pamuk hasadı yapılması bekleniyor. Birçok üretici, pamuk fiyatlarının bir an önce açıklanmasını ve emeklerinin karşılığını almayı bekliyor. Çiftçiler, geçtiğimiz yılın fiyatlarından daha düşük bir rakamın açıklanması durumunda pamuk üretiminde ciddi bir düşüş yaşanabileceğini ifade etti. 

“GÜNLÜK 100 DÖNÜME KADAR TOPLADIĞIMIZ OLUYOR”

Toplama mesaisine sabah saat 09.00’da başladığını ifade eden makine operatörü Güven Çoban, “Akşama kadar devam eder. Bazen gece de topladığımız oluyor. Bu yıl sezon hava sıcak gittiği için erken başladı. 10 dönüm alan 1 saatte topluyoruz. Günlük 100 dönüme kadar topladığımız oluyor. Verim normal olanı var, kötü olanı var. Geçen yıla göre biraz daha iyi ama düşük” dedi. 

“VERİM DÜŞÜK”

Pamuk üreticileri, bu yıl hasadın başlangıcından itibaren ciddi sorunlarla karşılaştıklarını dile getirdi.  Verimlerin geçen yıla oranla düşük olduğuna dikkat çeken Aksu Boztepe Mahallesinde pamuk üreticisi Eyüp Zeren, “İlk ekimlerimiz zor geçti. Hava şartlarından dolayı 2-3 defa eken oldu. Su sorunumuz çok oldu. Gününde sulayamadık. Bu da verimi etkiledi. Nisan-Mayıs gibi ekmiştik. Artık makine dönemine geçtik. Makine olmasa pamuk olayı biter. Elle toplayan artık kalmadı. Bizi hayatta tutan makine oldu. Makine sayesinde 10 dönüm alanımız 1 saatte toplanıyor. 10 işçi ile 1 haftada zor toplanırdı. Fiyatlar henüz açıklanmadı. Biz de çok merak ediyoruz” dedi.  Antalya’da bu yıl 70 bine yakın dönüm alandan pamuk elde edilmesi bekleniyor.


 

Kaynak: ANTALYA KÖRFEZ GAZETESİ-ERTUĞRUL GÜN