Antalya’da falezler bölgesinde yapılan sub board (kürek sörfü) turlarına katılanların denize düşürdüğü eşyalar, cankurtaran eğitmeni Ahmet Gül ve Ozan Kuşçu tarafından çıkarıldı. Gül, "Eşyalarını denize düşüren insanlardan bulmamız için inanılmaz talep geliyor. Gidip tarif ettikleri yerlerde bulmaya çalışıyoruz. Daha çok şapka, gözlük, takı ve cep telefonlarını düşürüyorlar" dedi.

DENİZE DÜŞÜRÜLEN EŞYALARI ÇIKARDILAR

Turizm kenti Antalya'da son zamanlarda sub boardlarla yapılan turların sayısı arttı. Konyaaltı Sahili'nden açılan ve falezlere paralel düzenlenen turlara her gün yüzlerce kişi katılıyor. Tura katılan bazı kişiler ise eşyalarını denize düşürüyor. Özellikle değerli eşyalarını denize düşürenler, cankurtaranlardan yardım istiyor. Cankurtaran eğitmeni Ahmet Gül ile sporcu Ozan Kuşçu, bunun üzerine insanlara yardımcı olmak için bölgede dalış yapmaya karar verdi. Geçen günlerde bölgede yaklaşık 3 saat süren dalış yapan ikili, denizin dibinden cep telefonu, kamera, güneş gözlükleri, araba anahtarı gibi tura çıkan kişilerin düşürdüğü onlarca eşyayı su yüzüne çıkarttı. Ürünleri sahiplerine teslim etmek isteyen Ozan Kuşçu, sosyal medya hesaplarından fotoğraflarını paylaştı.

‘ÇOK FAZLA CEP TELEFONU DÜŞÜREN OLUYOR’

Kendilerine gün içerisinde konuyla ilgili çok fazla talep geldiğini söyleyen Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu'ndan yetkili cankurtaran eğitmeni Ahmet Gül, "Eşyalarını denize düşüren insanlardan bulmamız için inanılmaz talep geliyor. Gidip tarif ettikleri yerlerde bulmaya çalışıyoruz. Çoğunlukla da bulup, sahibine teslim ediyoruz. Daha çok şapka, gözlük, takı ve cep telefonlarını düşürüyorlar. Çok fazla cep telefonu düşüren oluyor. Maliyetleri yüksek olduğu için insanlar en çok bunları düşürdükleri yerden alınmasını istiyor" dedi.

Antalya’da Denize Düşen Eşyaları Onlar Buluyor 2

‘SAHİPLERİNE ULAŞTIRMAYI HEDEFLİYORUZ’

Etkinliği bir proje halinde sürekli hale getirmek istediklerini söyleyen Ozan Kuşçu ise "Falezler bölgesinde son zamanlarda çok popüler olan sub boardlar var. Her gün yüzlerce insan bu etkinliklere katılıyor. Alan kısıtlı olduğu için insanlar genelde eşyalarını denize düşürebiliyor. Biz de sosyal sorumluluk projesi olarak dalış gerçekleştirdik. Denizin dibinden çıkardığımız eşyaları da sahipleriyle buluşturmak istedik. Falezler bölgesinde yaklaşık 3 saat süren dalışta gözlük, kamera, cep telefonu, takı gibi birçok şey bulduk. Bulduklarımızı da sosyal medyada paylaştık, sahiplerine ulaştırmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

FOKLARIN YAŞAM ALANLARINA DOLAYLI TEHDİT

Nesli tükenme tehlike altında olan ve sayıları hızla tükenen Akdeniz fokları, kıyılardaki mağaralarda yaşamlarını sürdürüyor. Foklarla birlikte birçok canlı da yaşam alanı olarak bu mağaraları kullanıyor. Sup Board yapan insanlardan ürken fokun yavrusunu terk etme riskine rağmen yapılan turlarda, tatilciler kanolarla mağaraların içerisine kadar giriyor. Dalgıçların eşya çıkarmak fokların bulunduğu yerlerde dalış gerçekleştirmesi Akdeniz foklarının korkmasına neden oluyor. Bu yüzden özellikle Akdeniz'i yuvalama alanı olarak kullana fokların bölgeyi terk etmesine sebebiyet verebiliyor. Ayrıca bu turlara katılan insanların denize düşürdükleri eşyalarda Akdeniz fokları için son derece ciddi tehlike oluşturuyor. 

Gazipaşa'da Görüntülenen Akdeniz Foku (Mustafa Akkoca)

Kaynak: DHA