Antalya’da 26 yaşındaki Mert Engin’in tartıştığı kişiler tarafından kafasına çekiçle vurulup tabancayla ateş edilerek vahşice öldürülmesinin ardından bireysel silahlanmadaki artış bir kez daha gözler önüne serildi. Yapılan araştırmalarda Türkiye’nin önde gelen markalarının silahlarının internet ortamında asgari ücrete satıldığı ve ruhsat verildiği görüldü. Türkiye’de 2023 yılında; 3 bin 773 silahlı şiddet olayı basına yansıdı. Bu olaylarda 2 bin 318 kişi ölü, 3 bin 820 kişi de yaralandı.

30 MİLYONUN ÜZERİNDE RUHSATSIZ SİLAH VAR

Antalya Körfez Gazetesine muhabiri Ertugrul Gün'e açıklamalarda bulunan Umut Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Ayhan Akcan, Türkiye’de 30 milyonun üzerinde ruhsatsız silahın olduğuna dikkat çekti. Akcan, “İnternetten bir tıkla çocuk yaştaki gençlerin bile silah aldıklarına, cinayet işlediklerine tanık oluyoruz. Bu işin caydırıcı olması gerekir. Türkiye’de günde 10 kişi yılda ise 5 bin kişi bu tür olaylarda hayatını kaybediyor. Ruhsatsız silaha talep çok fazla. Kişiler silahı nereden alacağını çok iyi biliyor” dedi. 

ANTALYA'DA KORKUNÇ OLAY BİREYSEL SİLAHLANMAYI GÖZLER ÖNÜNE SERDİ

Antalya’da önceki gün gece saatlerinde bir genci hayattan koparan vahşi cinayet, bireysel silahlanma konusundaki tartışmaları yeniden alevlendirdi. 26 yaşındaki Mert Engin, Antalya Şoförler ve Otomobilciler Odası’na ait bir çekicide şoför olarak çalışıyordu. Engin, aküsü biten taksinin şoförünün odayı arayıp, çekici istemesi üzerine adrese gitti. Engin, aracı çekeceği sırada olay yerine D.D. ve B.D. adlı kardeşler geldi. Ses ve gürültü çıkardığı iddiasıyla Engin ve kardeşler arasında tartışma çıktı. Engin, önce başına çekiçle vurularak darp edildi, ardından tabancayla ateş edilerek hayatını kaybetti. Korkunç olay bireysel silahlanmada gelinen noktayı bir kez daha gözler önüne serdi. Ne kadar tehlikeli boyutlara ulaştığını ortaya koydu.

ASGARİ ÜCRETE SİLAH, ANINDA KAPIDA

Silahların internet üzerinden kolayca temin edilebilmesi, yasal düzenlemelerdeki açıkların ve denetim eksikliklerinin bir sonucu olarak değerlendiriliyor. Yapılan araştırmalarda silah sanayisinde önde gelen markaların silahlarının internette fiyatlarının 12 bin 500 TL ile 30 bin TL arasında değiştiği görüldü. Uzmanlar, bireylerin kolayca silah edinebilmelerinin bu tür trajik olaylara zemin hazırladığını belirtiyor. Yapılan araştırmalar, Türkiye’de silah edinmenin ne kadar kolay olduğunu gözler önüne serdi. Silahların internet üzerinden kolayca temin edilebilmesi, yasal düzenlemelerdeki açıkların ve denetim eksikliklerinin bir sonucu olarak değerlendiriliyor. Uzmanlar, bireysel silahlanmaya karşı daha sıkı yasal düzenlemelerin getirilmesi ve denetimlerin artırılması gerektiğini vurguladı.

2 BİN 318 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ 

Yapılan bir araştırmaya göre Türkiye’de 2023 yılında; 3 bin 773 silahlı şiddet olayı basına yansıdı. Basına yansıyan bu olaylarda 2 bin 318 kişi ölü, 3 bin 820 kişi de yaralandı. Yaşanan silahlı şiddet olaylarının 3 bin 212’sinde yani yüzde 85’inde kaleşnikof, otomatik tüfekler dahil ateşli silahlar (106’sı beylik silahı toplam 2 bin 427’si tabanca ve 784’ü tüfek), yüzde 15’ine denk gelen 561’inde de bıçaklardan baltalara her tür kesici alet kullanıldı. 

“TÜRKİYE'DE GÜNDE 10 KİŞİ YILDA İSE 5 BİN KİŞİ HAYATINI KAYBEDİYOR" 

Umut Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Ayhan Akcan bireysel silahlanmanın çok ciddi sosyal problemlere yol açtığını ifade ederek insanların yaşamlarını tehdit ettiğini söyledi. Silahların kolay elde edilmesinin öfke problemi olan ve kontrolsüz kişilerde ciddi sonuçlara yol açtığına dikkat çeken Akcan, “Bu işin caydırıcı olması gerekir. Bu tür kişilerin silaha erişimi engellenmelidir. Cezaların caydırıcı olması için bir çalışma yapılıdır. Henüz bu konuda bir adım atılmadı. Türkiye’de günde 10 kişi yılda ise 5 bin kişi bu tür olaylarda hayatını kaybediyor. Burada öne çıkan 3 tane önemli konu var; ruhsatsız silah talebi çok fazla. Bu talep her yıl yüzde 5 artıyor. 30 milyonun üzerinde ruhsatsız silah var. İkincisi ise bu ruhsatsız silahların nerede ise hiçbir cezası yok. Cezalar caydırıcı olması gerekir. İçişleri Bakanlığımız bu konuda bir çalışma gerçekleştirdi. Biz de 3 aydan az olmamak kaydı ile hapis cezası gelmesi durumunda daha caydırıcı olabileceğini söyledik. Üçüncüsü bu silahların her an ulaşılabiliyor olmasıdır. Kişiler silahı nereden alacağını çok iyi biliyor” dedi. 

“ÇOK CİDDİ BİR SORUN İLE KARŞI KARŞIYAYIZ"

Öfke kontrolü sorunu olan kişilerde silah bulunmasının katliamlara yol açtığını ifade eden Akcan, “Aile içi şiddet olaylarında silah kullanımı yüzde 20’dir. Çok ciddi bir sorun ile karşı karşıyayız. Bunun ivedilikle çözülmesi gerekir. Acil yapılması gereken ruhsatsız silah taşıyanlara yönelik hapis cezasını içeren kanun çıkarılmalıdır. Denetimlere çok ağırlık verilmelidir. 2023 yılı vakalarına göre 211 günde toplam bin 938 vaka var. Bunların içinde maalesef bin 200 kişi silahla cinayet işlemiş. Bunun yaklaşık yüzde 20’si otomatik dediğimiz, pompalı veya keleş dediğimiz silahlarla geri kalanı da tabancayla. Hatta yüzde 4’ü beylik tabancası; yani ben silah alırım ama kendimi kontrol ederim deyip, o şekilde kullanılma tarzında. Bunların yaklaşık yüzde 20’si aile içi şiddette maalesef kullanılmakta. Ayrıca Türkiye’deki cinayetlerin yüzde 85’inde de aynı zamanda silah kullanılmakta” sözlerine yer verdi. 

“İNTERNETTEN BİR TIKLA ÇOCUK YAŞTAKİ GENÇLER SİLAH ALIYOR" 

Ufak bir olayda, tartışmada insanların silah kullandıkları, çatıştıkları hemen her gün haberlere yansıdığını ifade eden Akcan, “Evinde, bahçesinde oturan, yolda yürüyen insanlar bir serseri kurşunun ya da yorgun bir merminin kurbanı olabiliyor. İnternetten bir tıkla çocuk yaştaki gençlerin bile silah aldıklarına, cinayet işlediklerine tanık olurken Ortadoğu’daki sürekli savaş-çatışma ortamı, Suriye’de yaşananlar, göç dalgası ülkeye yasadışı silah girmesini kolaylaştırdı. Son zamanda emniyet güçlerinin yaptıkları baskınlarda çok sayıda ruhsatsız silah yakalandığına dair haberlere de rastlıyoruz” açıklamasında bulundu. 


 

Kaynak: ANTALYA KÖRFEZ GAZETESİ-ERTUĞRUL GÜN