Tarımda, karlı alanlara yatırım yapmak çiftçiler için büyük önem arz ediyor. Öyle ki bir yıl patates kar ettiriyorsa, diğer yıl çiftçilerin elinde kalabiliyor. Bu sebeple, çiftçiler de kar elde edeceği alanlara yönelmeye çalışıyor. Türkiye’de de çiftçilere kar elde ettirecek bitki ürün grupları üzerinde çalışmalar devam ediyor. Özellikle, kozmetik, turşu ve ilaç sanaayide kullanılan bu bitki bir kez ekildiğinde 200 yıl ürün veriyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne (TAGEM) bağlı GAPUTAEM, 1962 yılından bu yana yaptığı çalışmalarla yeni bir dayanıklı bitki üretti.
Buğday, arpa, kırmızı mercimek, nohut, pamuk, çeltik ve yem ile tıbbi ve aromatik bitkiler başta olmak üzere bugüne kadar 55 çeşidi ıslah eden merkez, yüksek verim elde edecek bitkinin detaylarını paylaştı.
Diyar 2017: Milli Çeşit Listesi’ne Eklendi
2 bin farklı kapari genotipi toplayan ekip, 15 yılın sonunda başarılı oldu. Yeni kapari çeşidi, Tarım ve Orman Bakanlığı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğünce "Diyar 2017" ismiyle tescillenerek Bakanlığın "Milli Çeşit Listesi"nde yerini aldı. Türkiye’de ilk olan Diyar 2017 kapari çeşidi, 200 sene yaşayabiliyor ve kökleri 30-40 derinliğe inebiliyor.
Erozyon İçin de Tercih Ediliyor
Çalımsı, dikenli ve çok yıllı bir bitki olan kapari köklerinin derinlere inmesi nedeniyle erozyon için de tercih ediliyor. Özellikle yaz mevsiminde bütün otlar kurumasına rağmen kaparinin yeşil kalabilen, kuraklığa dayanıklı bir bitki. Kaparinin gıda sektöründe daha çok turşu olarak tüketildiğini, bazen de kurutularak salata ve pizzalarda kullanılıyor. Ayrıca kapari, gıda, yem, kozmetik, tıp ve boya sektörü gibi çeşitli sektörlerde kullanılıyor.