Aşı olanlar şanslı mı, yoksa aşı karşıtları haklı mı öğrenmek için bir süre daha beklemek zorunda kalacağız bu durumda… Bizim de en az 150 bin Euro talebimiz olabilecek mi? Dava sonunda görebileceğiz. BioNTech'e Covid aşısının iddia edilen yan etkileri nedeniyle Almanya'da açılan davanın ilk duruşması dün ertelendi. Almanya'da Covid-19 aşısının neden olduğu iddia edilen yan etkilerle ilgili olarak BioNTech şirketine karşı açılan davanın dün görülmesi beklenen ilk duruşması ertelendi. Reuters haber ajansı, davacının avukatının, davanın farklı hakimler tarafından görülmesi için dilekçe vermesinin ardından duruşmanın ertelendiğini duyurdu.

Reuters'a konuşan Rogert & Ulbrich hukuk firmasından Avukat Tobias Ulbrich, davanın bir grup yargıç tarafından görülmesini ve şu anda atanmış olan tek yargıcın önyargı nedeniyle reddedilmesini istedi. Hamburg'da davayı görecek olan mahkeme, davacı tarafın talebinin görüşülmesinin birkaç gün alabileceğini belirterek yeni duruşma tarihini açıklamadı. Şirketin merkezinin bulunduğu Almanya'da açılan davada, kimliğinin gizli tutulmasını talep eden davacı, aşının vücudunda yan etkiler bıraktığı iddiasıyla en az 150 bin euro tazminat talep ediyor. Davacı aşı sonrası vücudunun üst kısmında ağrı, el ve ayaklarında şişkinlik, uyku bozukluğu ve yorgunluk çektiğini iddia ediyor.

Reuters Hamburg'da görülecek bu davayı Almanya'da "yüzlercesinin takip edebileceğini" yazdı. BioNTech Türkiye kökenli Prof. Özlem Türeci ve Prof. Uğur Şahin tarafından kurulmuştu. Türeci ve eşi Şahin'e insanlığa yaptıkları hizmetlerden ötürü 2021 yılında Almanya Federal Cumhuriyeti Liyakat Nişanı verilmişti. Davacıyı temsil eden Rogert & Ulbrich hukuk bürosundan avukat Tobias Ulbrich Reuters'a yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği'nin (AB) düzenleyici kurumları ve Almanya'nın aşı değerlendirme kurumları tarafından BioNTech aşısının "pozitif yarar-risk profili" olduğuna dair yapılan değerlendirmeye, mahkemede itiraz edeceklerini söyledi.

Yarar-risk profili, bir ürün ya da tedavi yönteminin potansiyel faydalarının, potansiyel risklerine oranını anlatan bir terim. BioNTech aşısına dair yapılan değerlendirmelerde, aşının yararlarının, olası risklerinden veya potansiyel yan etkilerinden fazla olduğu sonucuna ulaşılmıştı. Alman ilaç kanunlarına göre ancak ürünün faydalarına kıyasla orantısız şekilde zarara neden olduğunun tıp bilimi tarafından ispatlanması ya da ilacın etiketinde yanlış bir bilgi yer alması halinde, aşı ya da ilaç üreticisi şirketler tazminat ödemekle yükümlü oluyor. Ülkemizde de aşı tartışmaları uzun süre devam etti. Aşı karşıtları bu günlerde bak gördünüz mü biz haklıyız demeye başladı. Korona aşılarının yan etkileri tüm dünyada bir tedirginlik yaratmıştı. En çok da kalp kapakçıklarında sorun ve hafıza da oluşabilecek kayıplardan aşılar hala sorumlu tutulabiliyor. Böyle bir durumda yapılacak dava aşı olan herkesi ilgilendirdiği gibi, aşı karşıtlarının da acaba haklılığını kanıtlayacak mı merak ediliyor.!

Muhabir: YEŞİM ERTAN