Antalya Eczacılar Odası Başkanı Uzman Eczacı İsmail Erçin, 14 Mayıs Bilimsel Eczacılık Günü’ne özel mesaj yayınladı. Yayınlanan mesajda Erçin, 50 bini aşkın eczacının gününü kutlayıp, son dönemlerde artan ilaç krizlerine değindi. Erçin, ilk eczacılık eğitiminin 14 Mayıs 1839 yılında verildiğini ve o günden bugüne tam 186 yıl geçtiğini belirtip, eczacıların aynı ilk günkü hevesle vatandaşların ilaç tedavilerine destek olmaya ve şifa sunmaya devam ettiğini söyledi.

SAHTE İLAÇLAR PİYASADA ÇOĞALDI

Erçin, bunun yanında hızla gelişen teknolojiyle sahte ilaçların piyasada son derece yaygınlaştığına dikkat çekerek, "Gelişen teknoloji ve erişim olanakları sayesinde hemen her ürüne, çok hızlı ulaşılıyor. Ancak bu ürünlerin güvenilir olup olmadığı çoğunlukla sorgulanmıyor. Özellikle pandemi döneminin etkisiyle sosyal medya ve e-ticaret kanalları yaygınlaştı. Bu alanın yeterince denetlenememesi ise sahte ve kontrolsüz ürünlerin piyasada hızla çoğalmasına neden oldu” dedi.

Ilaç-1

“İLAÇ TEMİNİNDE TEK GÜVENLİ ADRES ECZANEDİR”

ilaç temini için tek güvenilir adressin eczanalar olduğunu vurgulayan Erçin, “Sahte ilaçlar, küresel ölçekte ciddi bir halk sağlığı sorunudur. Uluslararası kuruluşlar tarafından bu alanda rapor edilen toplam suç sayısı 2021'e göre yüzde 38'lik bir artış göstermiştir. Bu tehditle mücadele için ne gerekiyor? Öncelikle güçlü yasal düzenlemeler gerekiyor. Ülkemizde Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun uyguladığı İlaç Takip Sistemi gibi etkin teknolojik çözümler gerekiyor. Çünkü İlaç Takip Sistemi her bir ilaç kutusuna ayrı bir kimlik vererek üretimden son kullanıcıya kadar izlenmesini ve ilaç güvenliğini sağlıyor. Bu aynı zamanda şu anlama da geliyor; Eczanelerden aldığınız ilaçlar her zaman kayıtlı, her zaman orijinal ve her zaman güvenilirdir. İlaç temininde güvenli ve yasal tek adres eczanelerdir” diye konuştu.

Antalya Eczacılar Odası

HALK SAĞLIĞI TEHDİT ALINTIDA

Son yıllarda vatandaşların çok fazla vitamin ve mineral gibi destekleyici gıdalarla yöneldiğini ama bu takviye gıdaların uzman kişiler tarafından tavsiye edilmeden tüketilmesinin büyük bir sağlık riski taşıdığına değinen Erçin, “Son yıllarda vitamin, mineral ve bitkisel ürünler konusunda halk sağlığını tehdit eden çok ciddi bir tabloyla karşı karşıyayız. Söz konusu ürünlerin hiçbir güvenlik bariyeri ve denetim mekanizması bulunmayan internet ortamlarında ve zincir marketlerde satılması, sosyal medya fenomenleri tarafından reklam yolu ile tüketimlerinin körüklenmesi son derece tehlikelidir” ifadelerini kullandı.

Ilaç Alımı

YÜKSEK DOZLU VİTAMİNLER TEHLİKELİ OLABİLİR

Doğal ya da bitkisel olarak ifade edilen ürünlerin yüksek dozda alımının son derece sakıncalı olduğunu belirten Erçin,” Yapılan bilimsel çalışmalar, internetten satılan bu tarz ilaç benzeri ürünlerin, etiketinde yazan içeriğe de sahip olmadığını gösteriyor. Hatta bazılarında hiç olmaması gereken zararlı ve yasaklı maddelerin bulunduğunu ortaya koyuyor. Aslında vitamin, mineral ve bitkisel ürünlerin de ilaçlar gibi İyi Üretim Uygulamaları olan, uluslararası standartlara uygun, güvenli tesislerde üretilmesi gerekiyor. Ayrıca 'doğal' veya 'bitkisel' olarak ifade edilen bu ilaç benzeri sağlık ürünlerinin de bilimsel veriler ışığında kontrollü bir şekilde kullanılması gerekiyor. Yüksek dozda alınan bir vitamin veya bilinçsizce kullanılan bir bitkisel takviye; özellikle anne adayları, çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalığı olan vatandaşlarımız için çok ciddi yan etkilere yol açabilir. Daha da önemlisi, bu ürünler, hastalarımızın kullandığı diğer ilaçlarla etkileşime girerek tedavilerini olumsuz etkileyebilir, beklenmedik sonuçlar doğurabilir” sözlerini kaydetti.

Eczacılık Ilaç 1

“BU, BİZİM MESLEKİ SORUMLULUĞUMUZ”

Alınacak olan takviye gıdaların ne kadar sürede ve dozda alınması gerektiği konusunda en bilgili kişilerden birinin eczacılar olduğuna dikkat çeken İsmail Erçin, “Bu nedenle vitaminler, mineraller ve bitkisel ürünler hekim tavsiyesi ve mutlaka eczacı danışmanlığında kullanılmalıdır. Biz eczacılar, bu ürünlerin içeriğini, potansiyel risklerini, ilaçlarla ve gıdalarla etkileşimlerini bilen, hastaya bu konuda en doğru bilgiyi ve danışmanlığı verebilecek sağlık profesyonelleriyiz. Bu, bizim mesleki sorumluluğumuz ve yetkinliğimizdir. Bir ürünün doğru dozunu, kullanım süresini belirlemek ve olası risklere karşı uyarmak eczacının uzmanlık alanıdır. Vitamin, mineral ve bitkisel ürünlerin Sağlık Bakanlığı kontrolünde ve sadece eczacı danışmanlığıyla eczanelerden halka ulaştırılması gerektiğini ısrarla vurguluyoruz” dedi.

Muhabir: TAHSİN CAN ÖNALP