Antalya Olgunlaşma Enstitüsü'nün 'Yaşayan İnsan Hazinelerinden Geleceğe Öğütler Projesi' kapsamında düzenlenen özel söyleşiye katılan 'Meşhur 18 Bağaçaları'nın ustası Mustafa Zünbül, mirasın son temsilcisi olduğunu açıkladı. Zünbül, 14 yaşındaki kızının bu mesleği devam ettirmeyeceğini belirterek, "Benden sonra bağaça yok artık. Ben bağaçanın son noktasıyım" dedi.

"KÜLTÜREL KİMLİĞİN BİR PARÇASI"

Antalya Olgunlaşma Enstitüsü, şehrin geleneksel tatlarının ve kültürel mirasının gelecek kuşaklara aktarılması adına önemli bir projeye imza attı. 'Yaşayan İnsan Hazinelerinden Geleceğe Öğütler Projesi' kapsamında düzenlenen özel söyleşide, Meşhur Bağaça 18'in geleneksel hikayesi ve sırları, ustası Mustafa Zünbül tarafından paylaşıldı. Antalya Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Emine Erkal moderatörlüğünde Mustafa Zünbül ile gerçekleşen söyleşide, Bağaça 18'in sadece bir tarif olmadığı, aynı zamanda Antalya'nın kültürel kimliğinin bir parçası olduğu vurgulandı.

İŞ AŞKI AĞIR BASTI

Lise eğitimini tamamladıktan sonra üniversiteye gitme fırsatı olmasına rağmen, iş aşkının ağır bastığı için aile mesleğini tercih ettiğini aktaran Mustafa Zünbül, genç yaşlardan itibaren babası İdris Zümbül'ü gözlemleyerek ve deneyerek işi öğrendiğini söyledi. Askerlik dönemi sonrasında doğrudan işin başına geçtiğini belirten Zünbül, yaklaşık 25 yıldır üzerinde çalıştığı bir sistem ve sahip olduğu bir ekip ile bağaça üretmeye devam ettiğini kaydetti.

Antalya’da görülmesi gereken en önemli mağara! Antalya’da görülmesi gereken en önemli mağara!

"DEDEM TARİFİ GELİŞTİRMİŞ"

Zünbül, “Tarihi Kaleiçi'ndeki fırınımız, dedemin ev ve imalathane olarak kullandığı bir yerden geliyor. 1950'li yılların sonunda buraya bir odun fırını yapmış. Dedem, 1960'lı yılların sonlarında belediyeden ruhsat alarak bu işe resmiyet kazandırmış. Hatta dedem, 1940'lı yıllarda belediye fırınında çalışıyormuş. Ekmek üretiminde sona gelindiğinde, ekstra malzemelerle bağaçayapılıyormuş. Dedem bu tarifi biraz daha geliştirmiş" diye konuştu.

Bağaça Meşhur 18 Bağaçaları

"KIZIM MESLEĞİ DEVAM ETTİRMEYECEK"

"Aşkını ve sevgini katmadan bu işi yapamazsın" diyen Zünbül, özellikle ramazan ayında saat 04.00'te fırına gelip saat 22.00'ye kadar çalıştığını belirtti. Mustafa Zünbül, Antalya'nın geleneksel mirasını yaşatan son kişi olduğunu aktardı. 14 yaşında bir kızı olduğunu, ancak kızının bu mesleği devam ettirmeyeceğini belirten Zünbül, "Antalya'da tek, Türkiye'de tek, hatta dünyada tek olduk. Şöyle bir itirafta bulunayım, benden sonra bağaça yok artık. Ben bağaçanın son noktasıyım" dedi.

Kaynak: DHA