Antalya’da Hıdırellez hazırlıkları başladı. Hızır ve İlyas peygamberlerin yılda bir kez gerçekleştiğine inanılan buluşması ve baharın müjdecisi "Hıdırellez" yüzyıllardır renkli ritüellere sahne oluyor. Antalyalılar, Hıdırellez kutlamalarında niyet ve mani arayışı içerisine girdi. Hıdırellez’de vatandaşların aradığı niyet ve manilere ilişkin detayları bu haberimizde sizler için derledik…

KUTLAMALAR NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

 Anadolu'nun yanı sıra Balkan ülkelerinde, Orta Doğu, Irak, Suriye, Kırım, Azerbaycan'da bayram olarak kutlanan Hıdırellez, 5 Mayıs Cumartesi akşamı başlayacak, 6 Mayıs Pazar günü ikindi ezanıyla beraber son bulacak. İnanışa göre baharın habercisi olan, bitkilere can veren, zorda ve darda kalanlara yardım eden Hızır Peygamber, aksakallı bir ihtiyar olarak tasvir ediliyor. İlyas Peygamber ise uzun boylu, nur yüzlü olarak betimleniyor ve elinde uzun bir değnekle dolaştığına inanılıyor.

Antalya'da 19 Mayıs coşkusu başladı! Gençlik Korosu'nun konseri büyüledi Antalya'da 19 Mayıs coşkusu başladı! Gençlik Korosu'nun konseri büyüledi

HIDIRELLEZ’DE NELER YAPILIR?

Hıdırellez gününde kutlamalar özel seçilmiş mekânlarda yapılır. Bu mekânlar genellikle yeşillik, ağaçlık, ormanlık ve su kenarlarıdır. Kutlamalar sırasında kurban kesilir. Sofralar kurulur, yumurta pişirilir. Güreş müsabakaları düzenlenir, mendil kapma, ip atlama, salıncak gibi çeşitli oyunlar oynanır. Kır gezisi yapılır, at yarışları düzenlenir. Son olaraktan maniler söylenir, salıncaklarda sallanılır.

Hıdırellez Ateş Dansı

HIDIRELLEZ RİTÜELLERİ

5 Mayıs akşam ezanı vakti gül ağacında dilek dileme zamanıdır. Gül dallarına paralar asılır. (Eskiden kese içine para dikilip gül dibine gömülürmüş.) ya da açık cüzdan bırakılır. Dilekler bir kağıda yazılıp asılabileceği gibi şekil olarak da gül ağacının altına çizilebilir. Bunu küçük taşlarla yapabileceğiniz gibi toprakla da oluşturabilirsiniz. Hıdırellez akşamı asılan paralar ve dilekler 6 Mayıs sabahı erkenden geri toplanır. Para cüzdana konulur ve yıl boyunca o para harcanmaz. Hıdırellez parası kişiye o yıl boyunca darlık ve parasızlık yüzü göstermez. Hıdırellez'de yapılması gerekenler bu kadar değil. Anadolu'da Hıdırellez akşamında evdeki her kişi için yedi fasulye ya da yedi nohut ekilir. Kişilerin başına gelebilecek kötülüklerin ekilen bu fasülye ya da nohutlar gelmesi dilenir. Gül ağacında dilek tutarken yapmanız gerekenlere ek olarak bir de duasını okumanız gerekir. Hıdırellez dilek duası dilekler gül ağacına asıldıktan sonra yapılır.

Hıdırellez Gül Dalı

HIDIRELLEZ DİLEK DUASI NEDİR?

Bismillahirahmanirahim
Bin bir adım bir adım /Allah bir adım adım / Kerim kerem Allah /Başımda bir duman var yardım eyle ya Allah / La ilaha illallah muhammeden resullullah yetiş imdadıma hızır ile Allah birsin sen kulla mişersin biz gibi kulların yardımcısı sensin hızır deryada erdim murada amin.

Hıdırellez Çaput Bağlama 1

Muhabir: BÜLENT ÖNER