Orta Asya’dan Balkanlara insanlığın en renkli geleneklerinden Hıdırellez sabahında Antalyalılar, Muratpaşa Belediyesi’nin düzenlendiği etkinlikle, tarihi Kaleiçi Yat Limanı’ndan teknelerle denize açıldı ve dileklerini Akdeniz’in masmavi sularına bıraktı.

Muğla'da halk Filistin'e destek yürüyüşü yaptı! Muğla'da halk Filistin'e destek yürüyüşü yaptı!

HIDIRELLEZ NEDİR, NE ZAMAN KUTLANIR?

Orta Asya, Ortadoğu, Anadolu ve Balkanlar'da kutlanan mevsimlik bayramlardan biri olan Hıdırellez  Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak adlandırılıyor. Hıdırellez günü, dünyada darda kalanların yardımcısı olduğu düşünülen Hızır ile denizlerin hâkimi olduğuna inanılan İlyas'ın yeryüzünde buluştukları gün olarak düşünülüyor ve kutlanıyor.  Gregoryen takvimine (miladi takvim) göre 6 Mayıs, eskiden kullanılan Rumi takvim olarak da bilinen Jülyen takvimine göre 23 Nisan Hıdırellez günüdür. 6 Mayıs'tan başlayıp 7 Kasım'a kadar olan süre Hızır Günleri adıyla yaz mevsimini, 8 Kasım'dan 5 Mayıs'a kadar olan süre ise Kasım Günleri adıyla kış mevsimini oluşturmaktadır. Bu yüzden 5 Mayıs günü gecesi kış mevsiminin bitip sıcak yaz günlerinin başladığı anlamına geliyor.  Ülkemizde ise Hıdrellez Bayramı 5 Mayıs'ı 6 Mayıs'a bağlayan gece kutlanıyor.

ANTALYA'DA HIDIRELLEZ DİLEKLERİ AKDENİZ'İN SULARIYLA BULUŞTU 

Antalya Muratpaşa Belediyesi’nin geleneksel Hıdırellez etkinliğine bu yıl 600 kent sakini katıldı. Antalyalılar, belediyenin dağıttığı suda eriyen kağıtlara yazdıkları, çizdikleri ve geceden gül ağacının altına gömdükleri dileklerini yanlarına alarak teknelere binmek için gün doğmadan tarihi yat limanına geldi.  Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal ve eşi Ümran Uysal'ın da  katıldığı etkinlikte saat 05.30’da tekneler Akdeniz’e açıldı. Güneşin yüzünü göstermesiyle birlikte dilekler Akdeniz’e bırakılırken Başkan Uysal, şunları söyledi:

  • “Bütün doğu coğrafyasında, bütün Asya’da Hıdırellez baharın uyanışı, hayatın devri daimini simgeler. Aslında hep pozitif, barışı, sevgiyi, saygıyı, güzelliği, güzel duyguları, kabul olacak dilekleri, hayattan, evrenden, yaratandan istenen, ‘Herkes kendi duygu ve düşüncesine göre’ dileklerini iletir. O dileklerin kabulüne dönük bir tarih olarak hep bilinir, hep pozitif bir tarih. Biz de bunu geleneksel hale getirdik. Suda eriyen kağıtlarımıza dileklerimizi yazdık, denize bıraktık. Tabi en genel anlamda ülkemiz için şehrimiz için sağlık, huzur, mutluluk, barış diliyoruz.”

Muhabir: HANDE TURAN KUMAŞ