Bereketi ve bolluğu temsil eden Hıdrellez Bayramı Türklerin en eski bayramlarından biridir. Hıdrellez Bayramın kökeni İslamiyet öncesi ve İslamiyet sonrası döneme kadar dayanır. Orta Asya zamanından beri Türklerin kutladığı bir bayram olan Hıdrellez, dileklerin kâğıtlara yazılıp, gül ağaçlarına asıldığı, ateş yakılıp üzerinde üç kere atlanıldığı, renklerin ve coşkunun hâkim olduğu bir bayramdır. Sadece Türkiye de değil, diğer Türk ülkelerinde de kutlanan bu bayramda duaların kabul edilip, dileklerin gerçekleşeceğine inanılır.  

HIDIRELLEZ BAYRAMI NEDİR?

Hıdrellez, bilinen en eski bayramlarda biridir. Bahar mevsiminin habercisi olan Hıdrellez, Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak adlandırılan Hıdrellez Günü, Hızır ve İlyas Peygamber’in yeryüzünde buluştukları gün olarak kutlanmaktadır. Hızır ve İlyas sözcüklerinin birleşimi ile oluşan kelime halk ağızına hıdrellez şeklinde yerleşmiştir. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) 2017'de Hıdrellez'i 'İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi'ne kaydetti. UNESCO belgesinde, 'Bahar Kutlaması' olarak tanımlanan 'Hıdrellez'in Eski Yugoslav Cumhuriyeti Makedonya ve Türkiye tarafından aday gösterildi.

Hıdırellez Bayramı Ne Zaman 3

Trabzon’da ‘Pazara kadar değil mezara kadar’ dedirten olay! Mezarlık bordo-maviye büründü Trabzon’da ‘Pazara kadar değil mezara kadar’ dedirten olay! Mezarlık bordo-maviye büründü

HIDRELLEZ NE ZAMAN (2024)?

Hıdrellez Bayramı her yıl Mayıs ayının 5’inci ve 6’ıncı gündeminde kutlanır. Miladi Takvim'e göre 6 Mayıs'tan 7 Kasım'a kadar olan zaman 'Hızır Günleri' adıyla yaz mevsimini, 8 Kasım'dan 5 Mayıs'a kadar olan süre ise 'Kasım Günleri' adıyla kış mevsimini oluşturuyor. 2024 yılında, 5 Mayıs Pazar akşamı başlayacak Hıdrellez Bayramı, 6 Mayıs günü ikindi ezanı ile sona erecek. Bahar ayının müjdecisi olduğu için sürekli doğa ile bütünleşen Hıdrellez Bayramı, genel olarak yeşilliğin bol olduğu ormanlık alanlarda ve su kenarlarında doğayla iç içe kutlanır.

Hıdırellez Bayramı Ne Zaman 4

HIDRELLEZ BAYRAMI RİTÜELLERİ

Hıdrellez Bayramı'nda akşam saatlerinde ağaçlara paralar asılır ve 6 Mayıs sabahı erkenden geri dönülerek ağaca asılan paralar geri toplanır. Toplanan para cüzdana koyulur ve yıl boyunca harcanmaz. Bu paraya Hıdrellez parası denir. Hıdrellez parası o yıl boyunca sahip olduğu kişiye darlık ve parasızlık yüzü göstermez. Fakat ritüeller sadece bununla sınırlı değil. Hıdrellez akşamı evdeki kişi için yedi fasulye ya da yedi nohut ekilir. Bu sayede kişinin başına gelebilecek kötülüklerin fasulye ve nohutlar sayesinde engelleneceğine inanılır. Gül ağacında dilek tutarken yapmanız gerekenlere ek olarak bir de duasını okumanız gerekir. Hıdırellez dilek duası dilekler gül ağacına asıldıktan sonra yapılır.

Muhabir: TAHSİN CAN ÖNALP