Antalya Tarım Konseyi (ATAK), Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde turunçgillerde görülen hastalığın Türkiye’ye girişinin önlenmesi için alınacak tedbirleri masaya yatırdı. Düzenlenen  ‘Turunçgil Yeşillenme Hastalığı’ toplantısında konuşan ATAK ve ATB Başkanı Ali Çandır, hastalığın Türkiye’ye gelmemesi için yoğun çaba gösterdiklerini belirterek, toplantıdan çıkacak sonuç ve önerileri üreticilerle paylaşacaklarını ifade etti.

YÜZDE 40 VERİM KAYBINA NEDEN OLUYOR

‘Turunçgillerde Yeşillenme Hastalığı’ şu an için ülkemizde görülmedi; ancak tehlike kapımızda. Konuyla ilgili tedbirleri almak için kolları sıvayan sektör yetkilileri Antalya’da bir araya geldi. ATAV çatısı altında gerçekleştirilen toplantıda turunçgil üretimini tehdit eden hastalığa karşı alınacak önlemler konuşuldu. Yeşillenme Hastalığı’nın turunçgillerde yüzde 40 verim kaybına neden olduğunun belirtildiği toplantıda, 7 milyon ton turunçgil üretimi olan Türkiye’nin hastalıktan korunması gerektiğinin altı çizildi.

TURUNÇGİL MASASI KURULMASI TALEP EDİLDİ

Toplantıda ihracat dünyasını temsil eden BAİB Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, “Panik olmayalım, etkin önlem alalım” derken, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turgut Yeşiloğlu, “Hastalığın ülkemize girişinin önlenmesi için etkin önlemler alınmalı” uyarısında bulundu. Ulusal Turunçgil Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Okan Özkaya ise vektör böceğin ülkeye girmesi halinde 7 milyon turunçgil üretiminin çöp olacağını söyledi ve tüm paydaşların temsil edildiği turunçgil masası kurulması önerisinde bulundu.

HASTALIĞA KARŞI ALINAN ÖNLEMLER

KKTC’de görülen hastalığın ülkemize girmemesi için alınan önlemlerle ilgili bilgi veren Antalya Zirai Karantina Müdürlüğü Ekrem Çetin ise ithal edilen ürünlerde dal ve yaprak kontrolüne kadar inceleme yapıldığını ifade etti. Çetin, “Gelen ürünlerin analizi titizlikle yapılıyor. Ürün uygun bulunursa içeri alınıyor. Mısır’dan narenciye ve enginar ithalatı zaten kapanmış durumda” dedi. BATEM Müdür Yardımcısı Ali Öztop, Tarım Bakanlığı’nın zararlının Türkiye’ye taşınmaması için hızlıca aksiyon aldığını söyledi. Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Dr. Safinaz Arslan da hastalığın ülkemizde görülmediğini, gerekli önlemlerin alındığını kaydetti.

Manavgat’ta dolu yağışı tarım alanlarına zarar verdi Manavgat’ta dolu yağışı tarım alanlarına zarar verdi


 

Kaynak: HABER MERKEZİ