Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Antalya'da görev yapan ajans muhabirleriyle ve öğrencileri buluşturdu. Panelde ajans haberciliğinin önemi ve işlevi tartışıldı.

AKDENİZ İLETLİŞİM'DE AJANS HABERCİLİĞİ TARTIŞILDI

Ajans haberciliğinin ele alındığı panele Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ayşe Gülbin Arıcı, Prof. Dr. Cengiz Toker, Prof. Dr. Şükrü Özen, Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Seçil Deren Van Het Hof, dekan yarımcıları Doç. Dr. Hediye Aydoğan, Doç. Dr. Ayşad Güdekli, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

ANTALYA DHA BÖLGE TEMSİLCİSİ VE MUHABİRLERİ ÖĞRENCİLERLE BULUŞTU

Program açılışta konuşan İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Mustafa Şeker, ajans haberciliğinin temel yapısına dikkat çekti.  Şeker “Yerel basın bağlamında Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü olarak bir seri toplantı yaptık. Panelin ikincisini düzenliyoruz. İlk panelde yerel gazetelerin temsilcilerini öğrencilerle buluşturduk, panelin ikincisini de ajans haberciliği temasıyla gerçekleştirmeye karar verdik” ifadelerini kullandı. Panelde DHA Antalya Bölge Temsilcisi Salih Uçar, DHA Muhabiri Alparslan Çınar, DHA Foto Muhabiri Semih Ersözler ve DHA Haber Kameramanı Burak Yalman, panelde deneyimlerini paylaştı. 

"AJANS HABERCİLİĞİNDE HER ZAMAN HEYECAN VAR"

Ajans haberciliğinin en önemli özelliklerinden birinin hızlı ve doğru haber vermek olduğunu belirten DHA Antalya Bölge Temsilcisi Salih Uçar, “Ajans haberciliği, 7 gün 24 saat aktif habercilik yapılan bir alan. Ajans haberciliğinde en önemli iki unsur var. Birincisi hızlı olmak. İkincisi ise bilgiyi doğru vermek. Ajans haberciliğinde her zaman heyecan var. Eğer aktif olmak, heyecanla iş yapmak istiyorsanız ajans haberciliğine yönelebilirsiniz” ifadelelirini kullandı. 

HABERCİLİĞİN YEDİ ALTIN KURALI

Ajans haberciliğinin yedi altın kuralına dikkat çeken Uçar, “Bizim mesleğimizle ilgili yedi altın kuralımız var. Sizlere uyuyorsa buyrun gelin ancak size uygun değilse başka alanları tercih etmenizi öneririm. Birincisi ilgi ve merak duygusu. İkincisi, ayrıntıları kapsayabilecek tahlil yeteneği. Üçüncüsü, yaptığınız haberle ilgili gelişmeleri takip etmek. Dördüncüsü yabancı kaynakları izleyebilecek derecede yabancı dil bilgisi. Beşincisi, medyanın gerektirdiği hıza uyum sağlama, altıncısı iyi iletişim kurabilme yeteneği, yedincisi ise dürüstlük” dedi.

"MUHABİR BULAMIYORUZ"

Mesleki olarak yeterli donanımda mezun bulamadıklarını söyleyen Ucar, “İletişim fakültelerinden maalesef donanımlı mezun alamıyoruz. Ekipman, bilgisayar arızası gibi fakülte yönetiminden kaynaklanan sorunlar olduğunu biliyorum. Öğrenci kaynaklı sorunlar arasında ise yeterince kendilerini mesleğe hazırlamıyorlar. İletişim fakültesi öğrencilerinde iş bulamama korkusu var. Arkadaşlar karamsar olmanıza gerek yok. Biz muhabir arıyor bulamıyoruz, siz iş arıyorsunuz bulamıyorsunuz. Bizim ortak noktada buluşmamız lazım. Siz biraz yetişmiş gelecekseniz, bizler de size sahip çıkacağız. Meslektaş olacağız. Eğer bunu başaramazsak bizi çok güzel günler beklemiyor” şeklinde konuştu. Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin mezunu Foto Muhabiri Semih Ersözler'de mesleki deneyimlerini öğrencilerle paylaştı. Panelin sonunda Gazeteci Salih Uçar, öğrencilere “Kalkışma - 24 Saat” isimli kitabını imzaladı.

Muhabir: VİLDAN ÖZKAN