Antalya’nın Muratpaşa ilçesinde bulunan Kaleiçi semtindeki tarihi Ahi Kızı Camisi'nin elektriği kaçak kullanım iddiasıyla kesildi. Elektriğin 4 aydır kesik olduğu tarihi camide ibadet ise karanlıkta yapılıyor. Muratpaşa İlçe Müftülüğünün elektriği kesik olan camiyle ilgili gerekli adımı atmasını ve elektrik aboneliğini bir an önce almasını isteyen cami cemaati, yaklaşan Ramazan ayına dikkat çekerek sorunun kısa sürede çözülmesini istiyor.

TARİHİ KALEİÇİ'NDE ÖNEMLİ BİR CAMİ

Muratpaşa Kaleiçi Selçuk Mahallesi'nde bululnan ve yapım yılı 1248 olarak bilinlen tarihi Ahi Kızı Camisi'nin elektriği 4 ay önce abone kaydı olmadığı için kaçak işlemi uygulanarak kesildi. 4 aydır tarihi camide elektriğin olmadığını ifade eden cami cemaati, “Akşam ve sabah namazını 4 aydır karanlıkta kılıyoruz. Muratpaşa İlçe Müftülüğünden ve diğer ilgili kurumlardan camimizin elektrik sorununun bir an önce çözümü için adım atmalarını bekliyoruz” diye konuştu. 

ELEKTRİK SAATİ SÖKÜLDÜ

Abonesi olmadığı için kaçak işlemi uygulanarak elektrik saati sökülen Ahi Kızı Camisi'nde yaklaşan Ramazan ayı nedeniyle tüm hazırlıklar tamamlandı ancak elektrik halen yok. Elektik aboneliğinin alınması için yetkililerin Ramazan ayından önce harekete geçmesini isteyen cami cemaati, daimi bir imamlarının da olmadığından dert yandı. Cemaat taleplerini şu ifadelerle dile getirdi: “Caminin elektriği kesilir mi? Hangi çağda yaşıyoruz? Aylardır süren bu soruna rağmen ibadetimizi yapmaya devam ediyoruz. Camimizde din görevlisi de yok. Din görevlisi sadece Cuma günü geliyor, bir daha da gelmiyor. Elektrik sorununun çözülmesini ve camimize bir din görevlisinin atanmasını istiyoruz.”

AHİ KIZI CAMİ HAKKINDA

Selçuklu dönemi yapılarından olup, inşa tarihi konusunda herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Son onarımı 2001 yılında gerçekleşen kare planlı yapının, günümüzde cami olarak kullanımı sürmektedir. 8.80x8.80 m gibi küçük boyutları ve basık kubbesi ile özgününde mescit olarak tasarlandığı anlaşılan yapıya giriş kuzey cephesindeki sivri kemerli kapı ile sağlanmaktadır. Kapının iki yanında birer pencere bulunmaktadır. Mekanın doğu cephesinde yüksek ve sivri kemerli pencere ile sağında bir mazgal pencere göze çarpmaktadır. Batı cephesi ilginç bir şekilde merkezde üst üste 3 dörtgen ve bunların her iki yanında birer mazgal pencere ile donatılmıştır. Tüm pencere çerçeveleri kesme taştan, yapı duvarları ise moloz taştan oluşturulmuştur. Mekanın kuzeyi boyunca yakın dönem eklentisi kadınlar bölümü bulunmaktadır. Yapının kuzeybatısında aynı adla anılan bir de türbe yer almaktadır.

AHİ KIZI TÜRBESİ HAKKINDA

Antalya Müzesi’nde bulunan ve bu türbeden kaynaklandığı kayıtlara geçen bir sanduka kitabesinden yapının en geç 1439 yılında yapıldığı varsayılmaktadır. 19. ve 20. yüzyıl onarımları ile özgün yapısı kaybeden ve doğu cephesinde bir konuta bitişik olan küçük yapı, günümüzde kısmen betonarme mimarisi göstermektedir. Yapıya giriş kuzey cephesindeki bir kapı ile sağlanmaktadır. Düz örtülü yapının güney duvarı kıyısında bir mezar bulunmaktadır.

Muhabir: BÜLENT ÖNER