Antalya Finike’de 27’nci kez kapılarını ziyaretçilerine açan Hasyurt Tarım Fuarı ‘Batı Antalya Tarımı’ başlıklı panele ev sahipliği yaptı. Ziraat odası başkanlarının konuşmacı olarak katıldığı panelde Antalya tarım sektöründeki acı gerçekler somut örneklerle su yüzüne çıkarıldı. 

TARIM SEKTÖRÜNDE İŞÇİ SORUNU BÜYÜYOR

Panelde konuşan Muratpaşa Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, tarım sektöründeki işçi sıkıntısı üzerinde durdu. İthal işçilerle değil kendi işgücümüzle tarım sektöründe yer alınılması gerektiğini aktaran Alp, mevcut eğitim sistemi nedeniyle birçok sektörün işgücü bulmakta zorladığını belirterek aile çiftçiliğinin önemine vurgu yaptı.

TOPRAK SATIŞIYLA İLGİLİ FİLİSTİN BENZETMESİ

Antalya tarım alanlarında toprak satışının ciddi boyutlara ulaştığına değinen Alp, Filistin’deki toprak satışlarının bugün İsrail savaşına dönüştüğünü hatırlattı. Toprak satışlarıyla ilgili hükümete çağrıda bulunan Alp, “Bir çiftçi olarak buradan hükümetimize çağrı yapıyorum toprak satışını ivedilikle durdurmamız lazım. Yoksa biz köle olmaya mahkumuz. Çok değil 20 sene sonra tarım arazilerimize kendi çocuklarımız çalışan olarak girecek” uyarısında bulundu.  

MEŞHUR FİNİKE PORTAKALINDA HAZİN SON 

Paneldeki bir diğer konuşmacı Finike Ziraat Odası Başkanı Halil Sarıçobanoğlu da dünyaca ünlü coğrafi işaretli Finike portakalının en zor dönemlerinden birini yaşadığının altını çizdi. Sarıçobanoğlu, narenciye bölgesi olan Finike’de bu yıl portakalın 3-4 TL’den satıldığını, limon ve portakalın dalında kaldığını, para kazanmayan çiftçinin üretimden çekilme eğiliminde olduğunu aktardı. 

ÖRTÜ ALTINDA ARTAN MALİYETLER CAN SIKIYOR

Kumluca Ziraat Odası Başkanı Hidayet Kökçe ise örtü altındaki maliyet yüksekliğine işaret etti. Toprak kiralama bedeli hariç bir dönüm seranın maliyetinin 90 bin TL olduğunu kaydeden Kökçe, “Üretici 10 TL’ye domates satarak sera masrafını bile çıkaramaz. Çiftçi bu dönem üretim maliyetleri altında eziliyor. Üretim maliyetleri belimizi büküyor. Devlet desteği olmazsa üretici üretime devam edemez” dedi.

Serada Çalışan Tarım Işçileri Biber Hasadı

KORKUTELİ’DE SU SIKINTI SÜRÜYOR

Korkuteli Ziraat Odası Başkanı Musa Büyükçetin ise ilçedeki su sıkıntısına dikkat çekti. Bu yıl yeterli kar ve yağmur yağışının gerçekleşmemesi nedeniyle hem yüzey hem de yer altı su kaynaklarının tükenme noktasına geldiğini ifade eden Büyükçetin, “Eskiden 5-10 metreden vurduğumuz sondajı şimdi 100-150 metreye kadar indirdik. Suya ulaşmakta güçlük çekiyoruz. Su olmazsa tarım olmaz” açıklamasında bulundu. 

TARIMDAN KAÇIŞIN ÖNÜ ALINAMIYOR

Elmalı’daki üretim desenindeki değişime dikkat çeken Elmalı Ziraat Odası Başkanı Mustafa Yılmaz ise ilçedeki meyve ve hububat üretiminin yerini sera üretimine bıraktığını kaydederek, sera üretiminden de satış fiyatlarının maliyetlerin altında kaldığını aktardı. Yeni neslin tarımdan kaçtığını kaydeden Yılmaz, “Tarımı terk eden bir daha dönmüyor. Önemli olan tarımdan kaçışı önlemek” diye konuştu.

Portakal Topayan Üreticiler

KAŞ VE DEMRE DESTEK İSTİYOR

Kaş Ziraat Odası Başkanı Ramazan Süer, Kaş’ın turizmle anılsa da arka planında ciddi bir tarımsal üretim olduğunu belirtirken, Demre Ziraat Odası Meclis Başkanı Ahmet Şahin de tarıma verilecek desteklerin çiftçinin ayakta kalması için hayati olduğunun altını kalın harflerle çizdi. 
 

Muhabir: VELİ AKOĞLU