Kurban seçerken çok dikkatli olunması gerektiği vurgulanan yetkililer sığır ve manda ile koyun ve keçinin küpesinin olup olmadığına bakılması gerektiğini ve çok zayıf gebe ya da yeni doğum yapmış hayvanların kurbanlık olarak seçilmemesi gerektiğini belirtti.

VETERİNER SAĞLIK RAPORUNA BAKIN

Kurbanlık hayvan alımı sırasında ve kesim sürecinde dikkat edilmesi gereken hususlara ilişkin bilgi veren Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi, hayvanların kulak küpesi ve pasaportuna, başka ilden getirilen kurbanlıkların Veteriner Sağlık Raporu’nun olup olmadığına bakılması, bu şartların karşılanmadığı durumlarda hayvanların satın alınmaması gerektiğini söylediler. 

Kurbanlık Kuzu

SAĞLIKLI VE BAKIŞLARI CANLI OLMALI

Sağlıklı hayvan seçilmesinin önemine işaret eden yetkililer, “Vatandaşlar kurbanlığın dişi olup olmadığını kontrol etmeli. Kurbanlığın görünümü sağlıklı, bakışları canlı olmalı. Ciltte yara, bere olmamalı. Tüyler parlak, düzgün ve yatık olmalı. Hayvan 3-5 dakika gözlenmelidir. Eğer geviş getiriyorsa sindirim sistemi çalışıyor demektir” ifadelerini kullandı. 

Antalya Kurbanlık 22

HASTA VE ZAYIF OLANLARA DİKKAT!

Hasta, zayıf, düşkün, bir veya iki gözü kör, bir veya iki boynuzu kökünden kırık, dili, kuyruğu, kulakları veya memesi kesik, dişlerinin tamamı ya da çoğu dökük hayvanlardan kurban olmayacağını dile getiren yetkililer, hayvanın doğuştan boynuzsuz olması, şaşı, topal, bir kulağı delik veya yırtılmış olmasının kurban edilmesine mani olmadığını dile getirdiler. 

Kurbanlık Kuzu 1

KURBANLIK KESERKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Yetkililer, kesim öncesinde ve sonrasında dikkat edilmesi gereken hususlar bulunduğuna işaret ederek, sorunsuz şekilde kesim yerine getirilen kurbanlıkların, stressiz ve ideal bir dinlendirme devresini takiben uygun şartları taşıyorsa kesime alınabileceğini bildirdi. Kurbanlık hayvan için ideal dinlendirme süresinin şehir içinde nakledilmeyi takiben yaklaşık 12 saat olduğunu söyleyen yetkililer açıklamalarında şu ifadelere yer verdiler:

“Bu süre içinde hayvana su verilmeli ancak yem verilmemeli. Bunun nedeni işkembe ve bağırsaklardaki mikrop sayısını en aza indirmek. Hayvan strese sokulmadan ve uygun bir yöntemle yatırılıp tam kontrol altına alındıktan sonra maksimum 30 saniye içinde kesim işlemi yapılmalı. Ayrıca kurban kesen, satan, vekalet yoluyla kestiren üreticiler, kurbanlık olarak kesilen hayvanların kulak numaralarını bayram sonrasında il, ilçe tarım ve orman müdürlüklerine mutlaka bildirmeli.”
 

Muhabir: BÜLENT ÖNER