Tarım ve turizmin başkenti olarak bilinen Antalya korkunç bir çevre felaketi ile karşı karşıya. Seralarda kullanılan plastik ipler, binlerce hayvanın ölümüne neden oluyor. 

BİYOKÜTLE TESİSİ KURULACAK 

5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında düzenlenen ‘Antalya'da Tarım ve Çevre’ Panelinde konuşan Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Lokman Atasoy, ‘Antalya’nın çevre ve insan sağlığı açısından en önemli sorunlarından biri olan sera atıkları için, Kumluca’da Sera Atıkları Biyokütle ve Enerji Üretim Tesisi kurulacağını söyledi. Atasoy, "Şimdiye kadar ilçelerimizde 27 bini sera atığı, 41 bini park bahçe atığı olmak üzere toplam 68.000 bitkisel atık toplandı. Alanlardaki kırıcılar ve iş makinaları ile kontrol altına alınıyor. Önümüzdeki süreçte Kumluca’da Sera Atıklarının bertarafı ve enerji elde edilmesine yönelik Biyokütle ve Enerji Üretim Tesisi de kurulacak” diye konuştu. 

SERA İPİ HAYVANLAR İÇİN ÖLÜM TUZAĞI

Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Hakkı Dikmen ise yaşan büyük felakete dikkat çekti. Dikmen, "Seralarda kullandığımız ipler sera bozulunca, sera atıklarıyla birlikte dere kenarlarından denizlere, meralara kadar her yere ulaşıyor. Bizim sağlığımızı tehdit eden mikroplastik oluşturuyor. Greenpeace raporuna göre dünyada 10 balığın 4'ünde mikroplastik tespit edilmiş. Sera atığındaki iplikleri mutlaka başka türlü ele almalıyız ki mikroplastikler besin zinciriyle balıklara, kuşlara, insana ulaşıp sağlığımızı tehdit etmesin. Meralarda otlayan binlerce hayvan sera iplerini yiyerek telef oluyor" açıklamasında bulundu. 

ÇÖZÜMLER YETERLİ Mİ? 

Plastik ip yerine keten ya da kenevirden yapılan organik ipe yönelmek bu sorunun çözümü olabilir. Organik ip kullanımıyla sera atıkları kompost olarak geri dönüştürülebilir, temiz yakıt ve elektrik üretimi yapılabilir. Antalya Büyükşehir Belediyesi, sera atıklarını yakarak enerji üretimi yoluna gidiyor ve atık toplama alanları belirliyor. Muratpaşa Belediyesi ise çevreci komşu kart uygulamasıyla binlerce atığı geri dönüşüme dahil ederek tekrar ekonomiye kazandırıyor. Ancak bunlar tek başına yeterli değil. Atıklarımızı azaltmak ve dönüştürmek için daha fazla çaba göstermeli, sera ipine alternatif çözümler için teşvikler sunmalı ve halkı bilinçlendirmeye yönelik çalışmalar yapmalı. Aksi takdirde Antalya, tarım ve turizmin yanı sıra "çevre felaketi" ile de anılmaya başlayacak.

Muhabir: HANDE TURAN KUMAŞ