Aydın Kanza Sanat Galerisi'nde, Mercan Sanat Topluluğu tarafından hazırlanan Sanat ve Temellük Proje Sergisi,  Muratpaşa Kültür ve Sosyal Hizmetler Müdürü Gülnur Karaaslan, sanatçılar ve sanatseverlerin katılımıyla açıldı.

SANAT VE TEMELLÜK

Temellük kavramından hareketle Türk resim sanatının ressamlarını ve eserlerini tanıtmak amacıyla, Mercan Sanat Topluluğu üyelerinden yirmi amatör ressam, 'Sanat ve Temellük' sanat etkinliği projesini gerçekleştirerek 20 Kasım Pazartesi günü proje sonunda yaptıkları resimleri, Aydın Kanza Sanat Galerisi'nde sanat severlerle buluştu.

TÜRK SANATINA YÖN VEREN ESERLER ELE ALINDI

20-24 Kasım tarihleri arasında Aydın Kanza Sanat Galerisi'nde sanat severlerle paylaşıma açılan resimler, sanatseverler tarafından büyük ilgi gördü ve farklı bulundu. Ressamlar, Türk sanat tarihine yön veren eserleri ele alarak röprodüksiyonlarını çalıştı. 24-25 nisan tarihlerinde röprodüksiyon resimlerin sergisi eşliğinde 'Sanat ve Temellük' temalı etkinlik, çalıştay-workshopu Muratpaşa Belediyesi Kır Camii Komşu evi bahçesinde gerçekleştirildi. Geçen süreç de ise kendine mal edilen-temellük eserler tamamlanarak, 20-24 Kasım tarihleri arasında Aydın Kanza Sanat Galerisi'nde sanat severlerle paylaşılmak üzere hazır hale getirildi. Dün açılan ve 24 kasıma kadar gezilebilecek olan sergide resamlar, daha önce yapılmış bir eseri ve kendine uyarladığı aynı konunun temellükünü resmettiği iki resimle sergide yer aldı.

TEMELLÜK KAVRAMI NEDİR?

Temellük kavramı, 'Kendine mal etme' olarak tanımlanmaktadır. Sanat alanında ise sanat eserinden yeni bir sanat eseri oluşturmak olarak kullanılmaktadır. Temellük yöntemi çağdaşı ya da eski dönemlerin sanatçıları ile yapıtlar aracılığıyla buluşmayı sağlamaktadır. Bu yöntemin kullanılma amaçları arasında; resim yapmayı beğendiği bir sanatçının eserinden öğrenmek, kalıplaşmış resim tekniklerini yıkmak, saygısını bildirmek gibi nedenleri bulunur.

Yeniden üretilen yapıt röprodüksiyon değil, yeni bir sanat eseri olarak değerlendiriliyor. Çağdaş ressamlar ise kendilerinden önceki ya da çağdaşı olan ressamların yapıtlarını kimi zaman ironi yapmak, yergi ya da eğlendirme amacıyla temellük ederken, kimi zaman onaylanmış sanatsal formları üzerinden anlamı güçlendirmek için alıntılama olarak kullanılır.

MERCAN SANAT TOPLULUĞU

'Sanat ve Temellük' Sergisi'nde eserleri sergilenen ressamlar ise şöyle:

 Aynur Şanlı, Azize Demiröz, Fatmanur Günay, Ferda N. Boran, G. Özgül Altekin, Gülden Büyüktuna, Gülşen Şahin, Gülten Aydınsoy, H. Belma Çomaklı, H. Şule Teber, İlhan Süren, Kamile Acun, Nalan Akkaya, Nilgün Tomin, Ömür Apa, Sema Çelik, Songül Akar, Suzan Kirişcioğlu, Şükrü Erol ve Yeşim Tutar oldu.

Resim öğretmeni Ayşe Özmak Mercan'ın12 Ekim 2023'te kurduğu elli amatör sanatçıdan oluşan Mercan Sanat Topluluğu ressamlarından oluştu. Ressamlardan Ferda Boran, Cumhuriyet Meydanı'nı temellük olarak uyarlayarak resmetti. İlhan Süren ise Aydın Ayan’ın eserinden yola çıkarak aynalar temellükünü ele aldı. Süren,

"Önceden kendimize aynada bakar, çoğaltırdık görüntümüzü ama artık cep telefonları aynaların yerini aldı." dedi.

Muhabir: YEŞİM ERTAN