Antalya’da vatandaşlar Ramazan Bayramı hazırlıklarını sürdürüyor. Ramazan Bayramı'nın vazgeçilmezi olan çikolata ile şekerleme ürünlerinin satışlarındaysa artış yaşanıyor. Semt pazarlarında fiyatı düşük satışa sunulan çikolata ve şekerleme ürünlerine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, "Fiyatı düşük olduğu için ucuz çikolata ve şeker alıp tüketmeyin" dedi.

Akdeniz'de 19 Mayıs coşkusu Akdeniz'de 19 Mayıs coşkusu

GIDA MEVZUAATINA AYKIRI ÜRETİM

Sadece Antalya’da değil Türkiye genelinde özel günlerin öncesinde tüketicilere uygun fiyatlı kalitesiz ürünlerin sunulduğunu anlatan Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, “Yaklaşan Ramazan Bayramı öncesi tüketicilerin bayram alışverişlerini yaparken olası hilelere ve sağlıksız ürünlere karşı dikkatli olması gerekiyor. Çünkü bu hileler biz fark etmeden sağlığımızı tehdit ediyor. Her yıl Ramazan Bayramı'nda olduğu gibi bu yılda da fırsatçıların gözü bayram şekerlerinde, çikolatalarında ve tatlılarında. Özellikle merdiven altı diye tabir edilen mekanlar, sahte ürünlerde maliyetleri düşürmek için türlü hilelere başvuruyor. Bu yüzden bütün alışverişlerimizde olması gerektiği gibi şeker, çikolata ve lokum alırken, öncelikle ambalajlı, etiket bilgileri uygun ve Bakanlık'tan izinli ürünleri tercih edilmesi gerekir” diye konuştu. 

Ali Manavoğlu Sucuk Açıklaması

"HİLE YAPAN ÜRETİCİLERİ ŞİKAYET EDEBİLİRSİNİZ"

Vatandaşlara, şüphe duydukları ürünleri 174'ü arayarak bildirmelerini öneren Manavoğlu açıklamalarını şu şekilde sürdürdü:

“Pazardan pay kapmak isteyen bazı imalatçılar, merdiven altı tabir edilen denetimsiz ve sağlıksız ortamlarda ürettikleri şeker, çikolata ve tatlıları piyasaya sürüyor. Ucuz olduğu için tercih edilen bu ürünler sağlığa zarar verebiliyor. Tüketicilerimizin şüphe duydukları ürünleri 174 Alo Gıda hattına ve sahtecilik ihtimaline karşı varsa o markanın müşteri hizmetleri merkezine bildirmesi, hile yapan firmalar ve merdiven altı ile mücadelede, önem arz etmektedir.”

ŞEKERLEMELERE DİKKAT!  

“Uygun sıcaklıklarda üretilmeyen tüm şekerleme ürünlerinde ortaya çıkan kanserojen maddeler en önemli riskler" diyerek uyarılarını sürdüren Manavoğlu, “Özellikle Ramazan Bayramı'nda üreticilerin yoğun çalışma temposu nedeniyle üretim sıcaklık değerlerine uymadıkları gözleniyor. Bu nedenle tüketicilerin yanık tat aldıkları veya aşırı derecede esmerleşmiş şekerlemelerden ve tatlılardan uzak durması gerekiyor. Şekerleme alımı yapılırken bazı hususlara önemle dikkat edilmesi gerekiyor. Özellikle açıkta satılan şekerlerden, ambalajı yırtılmış, mat görünümlü, nahoş kokulu ve yapışkan özellik gösteren ve son kullanım tarihi geçmiş olan şekerlerden mutlaka uzak durun” değerlendirmesinde bulundu. 

ÇİKOLATADA HİLEYİ FARK EDEMİYORSUNUZ!

Sahte ürünlerin tespiti noktasında çikolatada daha vahim bir tablo ortaya çıktığını aktaran Manavoğlu, “Piyasada bulunan her çikolata ürünü gerçek veya tam çikolata değil. Gerçek çikolata kakao yağı, kakao kitlesi ve şekerden oluşur. Kakao kitlesinin oranı arttıkça çikolata sertleşir ve acı bir tat alır. Kakao yağı yerine bitkisel veya hayvansal kökenli yağlar kullanılarak üretilen ürünlere ise kokolin adı verilir. Piyasada özellikle dökme çikolata olarak satılan ürünlerin bir kısmının kokolin olduğunu görüyoruz. Maliyeti azaltmak için kakao yerine soya tozu, keçiboynuzu tozu, leblebi tozu, kavrulmuş bakliyat tozu, fındık zarı kullanılması bu alandaki başlıca hileler olarak karşımıza çıkıyor. Yine çikolatanın şeker oranı ile oynanabiliyor, bayatlamış ürünler eritilerek yeniden işlenebiliyor, kakao yağı yerine rafine edilmiş atık mutfak yağları veya margarin kullanılabiliyor" cümleleriyle bayramlık şeker ve çikolata alacaklara yönelik uyarılarını noktaladı. 
 

Muhabir: BÜLENT ÖNER