Her 6 çiftten 1’i bu sorunla karşı karşıya kalırken, dünya nüfusunun geleceği tehlikeye girmiş olabilir mi? Uzmanların dikkat çektiği nokta ne oldu…
Uzmanlar, küresel çaptaki sağlık sorununa dikkat çekti. Her 6 çiftten 1’i bu sorunla yüzleşmek zorunda kalırken, insan soyu tükenme tehlikesi yaşar mı? İşte, uzmanların dikkat çektiği o sorun…

İŞTE, O SORUN!

Dünya Sağlık Örgütü’nün yayınladığı oranlara göre kısırlık sorunun giderek arttığını hatırlatan Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı Op. Dr. Ali Fuat Şengör, “Ne yazık ki kısırlık her geçen gün artıyor. Çiftler anne-baba olma özlemiyle pek çok yönteme başvuruyor. Gelişen teknoloji ve modern tıp teknikleriyle artık bebek hasreti çeken ailelere mutluluğa ulaşabiliyor. Bu konuda, yurtdışından da Türk hekimleri ve Türk hastaneleri olarak yoğun talep görüyoruz” ifadelerini kullandı. 

KÜRESEL ÇAPTA BİR PROBLEM 

Kısırlık probleminin sadece Türkiye’nin değil dünya genelinde bir problem haline dönüştüğüne dikkat çeken Op. Dr. Şengör, “Infertilite, 1 yıllık korunmasız ilişkiye rağmen gebelik durumunun oluşmamasıdır. Dünya genelinde 6 çiftten 1’i çocuk sahibi olmakta zorlanırken, bunun nedenlerinin başında kısırlık geliyor. Küresel çapta bir sağlık sorunu olan kısırlık kadın ya da erkeklerde farklı sebeplerden dolayı ortaya çıkıyor. Bu nedenle kısırlıkta belirleyici faktörlere dikkat edilmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu. 

NEDENLERİNİ BÖYLE SIRALADI

Uygulanan tanı ve tedavilerle kısırlık sorununun aşıldığını kaydeden Dr. Şengör, “Hastanemizde uyguladığımız tanı ve tedavilerle çiftlerin bu mutluluğu tatmasına vesile oluyoruz. Kadınlardaki rahim yapısının yanı sıra kadınlarda yer alan tüplerin durumu da önemli bir faktör. Ayrıca erkeğin sperm yapısı da önemli bir faktör. Tabi bunların yanı sıra günümüzde artık evlilik yaşının da ilerlemesi de etkili. Farkına varmadan maruz kalınan kimyasal madde ve enfeksiyonlar da etken olmaktadır. Erkeklerin sigara, alkol tüketimi veya ateşli hastalıklardan geçirmesi de sperm kalitesinde düşme nedeni olmaktadır” dedi. 
 
 

Kaynak: İHA