Filistin davasının aktif savunucularından şair, avukat Hanna Awwad, Antalya Sanatçılar Derneği’nin düzenlediği söyleşide Antalyalılarla buluştu. Karaalioğlu parkı içinde bulunan Bülent Ecevit Kültür Merkezinde gerçekleştirilen etkinliğin moderatörlüğü ve çevirmenliğini şair Tarık Günersel yaptı. Filistin şiiri ve sanatı hakkında konuşan Hanna Awwad, “Bir anne için çocuğu ne ise vatan da öyle bir şeydir,  bizim için de bu böyledir, böyle düşünüp bütün insanlığı dikkate alarak yazıyor, çalışıyoruz” dedi.  

KÖTÜLER İYİLERİ BEZDİREMESİN DİYE ÇALIŞIYORUZ

ANSAN’ın Bülent Ecevit Kültünr Merkezi’nde düzenlediği etkinlikte konuşan Filistinli şair ve avukat Hanna Awwad, İsrail saldırıları için, “Nasıl oluyor da korkunç bir soykırıma uğramış bir halkın çocukları benzer bir soykırım uygulayabiliyor, biz bunu anlamıyoruz.” ifadelerini kullandı. Filistin direnişini yurt savunmasının bir parçası olarak gördüklerini belirten Hanna Awward, “Kötüler iyileri bezdirmeye çalışır. İyilerin çoğu ise en azından bezmeyi reddeder. Şu anda olup biten de bu, kötüler iyileri bezdirmeye çalışıyor. Filistinli şairler olarak Filistin edebiyatı ve sanatını Türkiye’de olduğu gibi uluslar arası alanda da nasıl devreye sokabiliriz, bunun için çalışmalar yapıyoruz. Kötülerin iyileri bezdirmesine izin verilmemesi  için çalışıyoruz" diye konuştu.

VATAN İÇİN ÇALIŞIYOR VE YAZIYORUZ

İsrail halkıyla düşman olmadıklarını belirten Hanna Awwad,  şöyle devam etti: “Filistinliler olarak hiçbir halkın acı çekmesini istemiyoruz, bütün halkların barış içinde yan yana yaşamasını istiyoruz. Bir anne için çocuğu ne ise vatan da öyle bir şeydir,  bizim için de bu böyledir, vatanı korumak için çalışıyor ve yazıyoruz, Buna özeniyoruz. Bundan yorulmak haysiyete aykırıdır. Ben ve benim gibiler, böyle düşünüp bütün insanlığı dikkate alarak yazıyor, çalışıyoruz. 

ARAFAT, ATATÜRK’ÜN LOZAN’DA YAPTIĞINI YAPTI 

Filistin eski devlet başkanı Yaser Arafat’ın yakın arkadaşı olan Hanna Awwad, 1998'den 2004'e kadar Yaser Arafat'ın kültürel danışmanlığını da yaptı. Yaser Arafat’ın Oslo Barış Anlaşması’ndaki rolü konusunda görüşlerini aktaran Awwad, şunları söyledi:

"Oslo’da barış anlaşmasını imzalayan kişi Yaser Arafat olmasaydı, Filistinliler olarak biz o anlaşmayı kabul etmezdik. Oslo’da Yaser Arafat iki devletli çözümü dile getirdiğinde önce şaşırdık, şok yaşadık. Bu taviz değil mi, diye düşündük. Yaser Arafat’ın kendisine ve liderliğine güvenimiz nedeniyle bunu benimsedik. Bizler genelde mutlak düşünürüz, bu böyle ya da şeyle olmalı deriz, ama gerçek hayat reelpolitik nedir bunu sormayı gerektirir. Türkiye’de Lozan’ı eleştirenler de var, ama hayat her zaman bayram değil, olmayacak da, güç ilişkileri var, somut şeyler var, kazanımları korumak bu durumumda çok önemli. Öyle tepeden bakıp ahkam kesmekle olmuyor, Atatürk ile Yaser Arafat arasında bu bakımdan bir benzerlik var. Arafat da İsrail’i dışlayarak Filistin sorununun çözülemeyeceğini görüp, olabilecek en iyi anlaşmayı yaptı. Atatürk’ün Lozan’da yaptığı gibi. Bu arada Atatürk’ü de şükranla anıyorum. Arafat, Oslo toplantısından sonra Filistin’deki dernek, sendika, sivil toplum kuruluşu temsilcilerini toplayıp görüşlerini aktardı. Bizleri sakinleştirdi, ideal adalet ile mümkün adaletin farklı olduğuna bizleri ikna etti."  

FİLİSTİN İSTİKLAL MARŞI OKUNDU

Söyleşi Filistin bayrağı eşliğinde Filistin İstiklal Marşı’nın okunmasıyla son buldu. İstiklal Marşı okunurken Hanna Awwad ve salonda bulunanlar duygusal anlar yaşadı. Söyleşinin sonunda ANSAN Başkanı Cahit Çakcıl, Awwad’a plaket sundu, Awwad ve Tarık Günersel’e teşekkür etti. 
 

Muhabir: MUSTAFA KOÇ