Mersin Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, yaz aylarının gelmesi ve havaların ısınmasıyla birlikte yangın sezonu için hazırlıklarını sürdürüyor.  Eksik ekipmanların tamamlanması için çalışan ekipler eğitim/tatbikatlar gerçekleştiriyor. Yapılan tatbikatların ekiplerin becerisini ve birikimini zinde tutmaya yönelik olduğunu söyleyen Orman Bölge Müdürü Mustafa Yalçın, “Yangınla mücadele eden personelimizin eğitimini her yıl güncelliyoruz. Yeni bilgiler, öğrenmeleri gereken yeni şeyler olduğunda aktarıyoruz" dedi

MERSİN'DE ORMAN YANGINLARINDA KULLANILMAK ÜZERE EKİPMANLAR TAMAMLANDI

Mersin’in Mezitli ilçesine bağlı Kuyuluk Mahallesi'nde eğitim ve tatbikat gerçekleştirildi. Senaryo gereği çıkan orman yangınına Mersin ve Erdemli ilçesi ekipleri müdahale etti. Orman Bölge Müdürü Mustafa Yalçın, Mersin'in yangına hassas bir bölgede olduğunu belirterek, ekipmanların bakımlarını tamamladıklarını ve personelin eğitimini güncellediklerini söyledi. Ayrıca orman bakımı, yangın emniyeti ve yanıcı maddelerin azaltılması için çalışmalar yaptıklarını ve yangına hassas dönem öncesi risk unsurlarını ortadan kaldırmak için yoğun çaba sarf ettiklerini ifade etti. Tüm işletmelerin bu çalışmaları eş zamanlı olarak yürüttüğünü ve yangına hassas dönem öncesi çalışmaları tamamlamak için gayret ettiklerini belirtti.

ORMAN YANGINLARI İÇİN TATBİKATLAR EKİPLERİ ZİNDE TUTUYOR 

Mersin Orman Bölge Müdürü Mustafa Yalçın, çalışmaların yaz-kış demeden devam ettiğini belirterek, kış şartlarında yangına hassasiyetin daha yüksek olduğu alçak rakımlardan başlayarak orman yollarının tamir ve bakımlarını yaptıklarını söyledi. Yangın müdahale ekip araçlarının ve arazözlerin kolay ulaşmasını sağlamak için orman yollarının bakımlarını düşük rakımdan yükseğe doğru iş makineleriyle yaptıklarını ifade etti. Yalçın, riskli alanları sezon başlamadan bitirmeyi hedeflediklerini ve yüksek rakımlarda da aynı çalışmaların devam edeceğini belirtti. Ayrıca, 9 işletmede yangın tatbikatı işbaşı eğitimlerini tamamladıklarını ve tatbikatların ekiplerin becerisini ve birikimini zinde tutmaya yönelik olduğunu söyledi. Tatbikatların yeni alışkanlıklar edinmek ve refleksleri gözden geçirmek açısından önemli olduğunu belirten Yalçın, tatbikatların orman yangınlarından çok çeşitli hadiselerde fayda sağladığını ve bu nedenle tüm işletmelerin katılımıyla sezon öncesi gerçekleştirdiklerini ifade etti.

ORMAN YANGINLARINDA İHA'LARDAN FAYDALANILIYOR

Yalçın, Mersin'de orman yangınlarını önlemeye yönelik çalışmaların devam ettiğini ve erken müdahale için gerekli önlemlerin alındığını vurgulayarak şunları söyledi:

"Bizim 12 gözetleme kulemiz var, bunun 6'sında kamera ile izleme imkanı bulunuyor. Ayrıca Adana Şakirpaşa ve Gazipaşa'da konuşlandırılan 2 insansız hava aracı (İHA) ile tüm ormanlarımız 24 saat gözetlenecek. İnsansız hava araçları sayesinde Mersin'in herhangi bir ormanında ateş çıktığında hızlı bir şekilde müdahale edebileceğiz. Teknolojiyi aktif olarak kullanan bir kurum olarak, hem bölge müdürlüğümüze ait imkanları hem de genel müdürlüğümüzün koordinasyonunda İHA'lardan faydalanıyoruz. İHA'lar sayesinde yangın öncesi alanların sürekli taranması ve yangın durumuyla ilgili anlık bilgi aktarımı sağlanmaktadır. Bu sayede yangınların erken tespiti ve müdahalesi daha etkin bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir."

ORMAN YANGINLARINDA KULLANILABİLECEK KAÇ HELİKOPTER VE ARAÇ VAR?

Yalçın, orman yangınına müdahalede kara araçlarına ek olarak hava araçlarının da kullanılacağını belirterek, Mersin'de 5 helikopterin yangın sezonu boyunca görev yapacağını açıkladı. Bu helikopterlerden birinin Bozyazı Aksaz, birinin Silifke Çamdüzü, birinin Mezitli Kuyuluk, ve ikisinin ise Gülnar merkez ve Büyükeceli olmak üzere Gülnar'da konlandılacağını ifade etti. Yalçın, 5 helikopterin de personel tahsisli olarak bulunacağını ve kendi yangınlarında görev yapacakları gibi çevredeki bölge müdürlüklerine ihtiyaç duyulduğunda destek sağlayacaklarını belirtti. Helikopterlerin, diğer bölgelerde de hizmet sunabilecek şekilde hazır bulundurulacağını söyledi.

ORMAN YANGINLARI KONUSUNDA HASSASİYET UYARISI 

Yalçın, orman yangınlarını önleme ve yangınla mücadelede vatandaşların önemli rolü olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

"Yangın ihbarlarının yüzde 98'inin vatandaşlar tarafından bildirilmesi, bu hassasiyetin devam edeceğine inancımı arttırıyor. Vatandaşlardan orman yangınlarına karşı duyarlı olmalarını istiyoruz. Ormanlarımızı koruma görevi sadece Orman Genel Müdürlüğüne değil, aynı zamanda vatandaşlarımıza da düşmektedir. Yangının çıkmasını engellemek ve çıkmasına neden olacak davranışlardan kaçınmak, aynı zamanda yangın gördüklerinde hızlıca haber vermeleri önemlidir. Müdahale imkanı varsa tabii ki iş güvenliği ve can güvenliği önemlidir; bu nedenle kendilerini tehlikeye atmadan yetkililere haber vermeleri yeterli olacaktır."

Yalçın, ormanların insanlığın ortak değeri olduğunu belirterek özellikle vatandaşlardan Mersin'de ve tüm Türkiye'de Haziran-Eylül döneminde yangın çıkmasına neden olabilecek davranışlardan kaçınmalarını da önemle vurguladı.

Kaynak: İHA