Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım ÜFE) mayısta bir önceki aya göre yüzde 0,91 düşüş yaşarken, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 61,24'lük artış gösterdi. Bu durum, tarımsal ürünlerde fiyatların aylık bazda gerilediğini, fakat yıllık bazda oldukça yükseldiğini gösteriyor. TÜİK tarafından açıklanan verilere göre endekste, geçen yılın aralık ayına göre yüzde 19,58 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 61,72'lük artışlar da gözlemlendi.

HAYVANSAL ÜRÜNLERDE ARTIŞ! 

Sektörlere göre bakıldığında, tarım ve avcılık ürünleri ile ilgili hizmetlerde yüzde 1,18 düşüş, ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde ise yüzde 0,43'lük düşüş yaşandı. Balıkçılık sektöründe ise yüzde 8,4'lük artış gerçekleşti. Ana gruplarda ise tek yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 6,67 düşüş, çok yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 4,98 düşüş, canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde ise yüzde 2,98'lik artış görüldü.

EN ÇOK ARTAN VE AZALAN ÜRÜNLER BÖYLE...

Yıllık bazda en az artan grup yüzde 21,91 ile canlı kümes hayvanları ve yumurtalar oldu. Yıllık artışın az olduğu diğer gruplar arasında tahıllar, baklagiller ve yağlı tohumlar ile lifli bitkiler yer aldı. Buna karşılık, yıllık artışı en yüksek gruplar ise yüzde 154,81 ile yağlı meyveler ve yüzde 95,41 ile koyun ve keçi canlı hayvanlar ve bunların işlenmiş ürünleri oldu. Aylık bazda ise en fazla düşüş yüzde 16,04 ile sebze ve kavun-karpuz ile kök ve yumrular, yüzde 10,24 ile canlı kümes hayvanları ve yumurtalarda gerçekleşti. Aylık artışı en yüksek gruplar ise yüzde 6,28 ile koyun ve keçi canlı hayvanlar ve bunların işlenmiş ürünleri ve yüzde 5,03 ile yağlı meyveler oldu.

Muhabir: HANDE TURAN KUMAŞ