Türkiye, 38 üyesi bulunan OECD’de, işsizliğin en yüksek olduğu ülkeler sıralamasında zirveyi zorluyor. Ağustos 2023 itibariyle işsizlik oranı yüzde 9,2’ye ulaşan Türkiye, listenin 4’üncü sırasında yer aldı. İşsizlik oranının en yüksek olduğu ülkeler sırasıyla yüzde 11,5 ile İspanya, yüzde 10,9 ile Yunanistan ve yüzde 9,5 ile Kolombiya şeklinde kayıtlara geçti.

İŞSİZLİK ARTIYOR

‘Batı Akdeniz Bölgesi İstihdam Raporu’nda yer alan verilere göre ülkemizde son yıllarda yaşanan ekonomik daralmayla birlikte işsizlik artış gösterdi. OECD ülkelerinde ise işsizlik düşüş eğiliminde. Ülkemizde işsizlik oranı 2010-2011 yıllarında azalarak OECD ülkeleri ortalamasına yaklaşsa da sonraki dört yılda artarak tekrar eski seviyesine çıktı.  2016-2018 yılları arasında devlet destekli büyümenin işsizlikteki artışı önemli ölçüde engellemiş olmasına karşın 2018 yılında yaşanan hızlı kur artışı bu iyileşmenin kısa süreli olmasına yol açtı.

BÜYÜMENİN ÖNEMİ ORTAYA ÇIKTI

Hem ülkemizde hem de OECD ülkelerinde büyüme rakamları dalgalı bir seyir izlemekte. Ancak ülkemiz verilerindeki dalgalanma daha fazla. OECD ortalamasının oldukça üzerinde olan büyüme 2019 yılı itibarı ile ortalamanın altına düştü. Son yıllarda büyüme performansındaki düşüş doğrudan işsizlik rakamlarına yansıdı. Bu noktadaysa işsizliğin önlenmesi için sürdürülebilir büyümenin önemi ortaya çıktı.

HANGİ ÜLKELER OECD KAPSAMINDA YER ALIR?

OECD’nin 2021 yılı itibarı ile 38 üyesi mevcuttur. Örgütün bünyesinde yer alan 20 ülke kurucu üye statüsünde. Türkiye, ABD, Fransa, Kanada, Avusturya, İngiltere, Belçika, Almanya, İtalya, Hollanda, İsveç, İspanya, Portekiz, Norveç, İzlanda, İsviçre, Danimarka, Yunanistan, İrlanda ve Lüksemburg OECD kurucu üyeleri. Kurucu ülkelere daha sonra Japonya, Güney Kore, Finlandiya, İsrail, Letonya, Kolombiya, Litvanya, Avustralya, Estonya, Yeni Zelanda, Çekya, Macaristan, Slovenya, Polonya, Kosta Rika, Şili, Slovakya ve Meksika katılmıştır.

Muhabir: VELİ AKOĞLU