Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 15 bini hemşire, 8 bini sürekli işçi olmak üzere kamuya 35 bin sağlık personeli alınacağına dair açıklamalarını değerlendiren SES Antalya Şubesi Eş Başkanı Şükran İçöz , “Yüz binlerce sağlık emekçisi atama beklerken az sayıda sağlık emekçisinin atanması kabul edilmez” diye konuştu.

OECD ÜLKELERİ İÇİNDE SONDAN ÜÇÜNCÜYÜZ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın15 bini hemşire, 8 bini sürekli işçi olmak üzere kamuya 35 bin sağlık personeli alınacağına dair açıklamalarını değerlendiren Sağlık SES Antalya Şubesi Eş Başkanı Şükran İçöz , “OECD ülkelerinde sağlık harcamalarının gayri safi yurtiçi hasılaya oranı yüzde  9,2 iken, Türkiye’de bu oran yüzde 4,3’te kalmıştır. Türkiye OECD ülkeleri içerisinde sondan üçüncü sırada yer almış olması sağlık sistemimizi gözler önüne sermektedir” diye konuştu.

BU SAYI KABUL EDİLEMEZ

2021 yılında Avrupa Birliği’nde yüz bin kişiye düşen hekim sayısı 402, hemşire sayısı  886; OECD ülkelerinde bu oranlar sırasıyla 372 ve 932’dir. 2022 yılında ülkemizde toplam hekim sayısı 194 bin 688, diş hekimi sayısı 42 bin 359, hemşire sayısı 243 bin 565 ve ebe sayısı 59 bin 632’dir. Dolayısıyla yüz bin kişiye düşen hekim sayımız 228, hemşire ve ebe sayımızı 356 olmuştur” diyen Şükran İçöz, “Bu verilerde ihtiyacın ne düzeyde olduğu belli iken, ne atama bekleyen sağlık emekçileri ne de halka müjde diye açıklanan oranlar ihtiyacı karşılamamaktadır. Üstelik yüz binlerce sağlık emekçisi atama beklerken az sayıda sağlık emekçisinin atanması kabul edilmez” ifadelerini kullandı.

OECD ORTALAMASI İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ

Türkiye’de sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin düşük ücretler, uzun çalışma süreleri, mobbing altında çalıştığını belirten Şükran İçöz, “Sağlık emekçilerinin sayısının OECD ortalamasına kadrolu güvenceli olarak çıkarılması, sağlıklı ve güvenlikli çalışma ortamının oluşması için mücadeleye devam edeceğiz” dedi.   

Muhabir: MUSTAFA KOÇ