Akdeniz’in en büyük turizm merkezi olan Antalya’da 1960’da hizmete giren Antalya Havalimanı için TAV Havalimanları ve Fraport ortaklığıyla kapasitenin artırılması ve 25 yıllık işletme hakkı için yapılacak yatırımla ilgili yeni bir gelişme yaşandı. TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Serkan Kaptan, Antalya için planlanan yatırımın öngörülen bitiş tarihini açıkladı.

NE OLMUŞTU?

TAV Havalimanları ve Fraport ortaklığı Antalya Havalimanı’nın kapasitesinin artırılması ve 25 yıllık işletme hakkı için imzalanan sözleşme kapsamında Devlet Hava Meydanları’na (DHMİ) ön ödemeyi 28 Mart 2022 tarihinde yapmıştı. Ortak girişim, 1 milyar 812,5 milyon avroluk ön ödeme için 1 milyar 225 milyon avro finansman sağladı. Finansman paketinde Deutsche Bank, Ziraat Bankası, Akbank, Vakıfbank, TEB, Alpha Bank, Qnb Finansbank, Piraeus Bank ve Kommunalkredit Austria olmak üzere dokuz banka yer aldı. Ortak girişim ödemenin kalan kısmını özkaynaklarıyla karşıladı. TAV Havalimanları ve Fraport tarafından kurulan ortak girişim, bu işlemle birlikte Türkiye’de ödenmiş sermayesi en yüksek şirketler arasına girdi.

"KAMU RİSKİ İÇERMEYEN PROJE" 

TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener “Akdeniz’in en büyük turizm merkezi olan Antalya’da ortağımız Fraport’la birlikte dört yıldır uyumlu ve başarılı bir işletme gerçekleştiriyoruz. Ortağımız Fraport’la birlikte 750 milyon avro sermaye yatırdık ve bu kaynakla havalimanını geliştirmek üzere çalışmalara başladık. Finansmanın yaklaşık üçte ikisinin yurtdışından gelmesi, hiçbir yolcu ya da kredi üstlenim garantisi bulunmayan, dolayısıyla kamu riski içermeyen bu projeye, finansal modelimize ve Türkiye ekonomisinin geleceğine duyulan inancın göstergesidir” demişti. 

2051’E KADAR İŞLETİLECEK

Halen havalimanının işletmesini yürüten TAV ve Fraport ortaklığı, Antalya Havalimanı’nın kapasitesinin artırılması ve var olan anlaşmanın sonlanacağı Ocak 2027’den Aralık 2051’e kadar olan 25 yıllık dönemi kapsayan işletme hakkı için 1 Aralık 2021’de düzenlenen ihaleyi 7 milyar 250 milyon avro artı KDV ile kazandı. Sözleşme kapsamında bu bedelin yüzde 25’inin Mart 2022 sonuna kadar ödenmesi öngörülüyordu. Kira bedelinin kalan kısmı yeni işletme döneminin başlayacağı 2027’den itibaren yıllık bazda ödenecek.

ANTALYA YATIRIMI İÇİN TARİH VERİLDİ

Son olarak yaşanan gelişmeler ışığında TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Serkan Kaptan Tarihi ölçekteki büyük yatırım programlarının planladıkları takvime uygun bir şekilde ilerlediğini söyledi. Kaptan, "Antalya, Almatı ve Ankara Esenboğa havalimanlarımızla birlikte diğer havalimanı ve hizmet şirketlerimize yatırım yapıyoruz.  Yüzde 77 oranında tamamlanan Antalya yatırımımızı 2025’in ilk çeyreğinde  bitirmiş olmayı planlıyoruz" diye konuştu. 

Fenomen Yağmur Taktaş'ın mezarı açıldı! Aileden sarsıcı iddialar! Fenomen Yağmur Taktaş'ın mezarı açıldı! Aileden sarsıcı iddialar!

TAV HAVALİMANLARI HAKKINDA

Dünyanın önde gelen havalimanı işletmecileri arasında yer alan TAV Havalimanları, Türkiye’de Antalya, Ankara Esenboğa, İzmir Adnan Menderes, Milas Bodrum ve Gazipaşa Alanya havalimanlarını işletiyor. TAV yurtdışında ise Kazakistan’ın Almatı, Gürcistan’ın Tiflis ve Batum, Tunus’un Monastır ve Enfidha-Hammamet, Makedonya’nın Üsküp ile Ohrid, Suudi Arabistan’ın Medine ve Hırvatistan’ın Zagreb Havalimanı’nda faaliyet gösteriyor. Holding, duty free, yiyecek-içecek hizmetleri, yer hizmetleri, bilişim, güvenlik ve işletme hizmetleri gibi havalimanı operasyonunun diğer alanlarında da faaliyet gösteriyor. Bu çerçevede TAV Havalimanları, Letonya’nın Riga Havalimanı’nda da duty free, yiyecek içecek ve diğer ticari alanların işletmesini gerçekleştiriyor. Şirket 2021 yılında iştirakleriyle birlikte 52 milyon yolcuya hizmet sundu.

Muhabir: VİLDAN ÖZKAN