Antalya Devlet Tiyatrosu oyunlarını Antalyalı tiyatroseverlerin beğenisine sunmaya devam ediyor. Haşim İşcan Kültür Merkezi'nde oynanan “Kıllı Maymun” oyunu izleyicilerden büyük alkış aldı. Özellikle genç tiyatroseverlerin takdirini topladı.  

'KILLI MAYMUN' OYUNUNUN USTA KADROSU

Antalya Devlet Tiyatrosu'nun usta kadrosu; Yank - Orkun Yılmaz, Paddy - Kerem Yücel, Long  - Mert Can Sevimli, Mildred - Damla Yavaş, Teyze - Emel Elevli, Ateşçiler - Ömer Alper İzci, Gökhan Hızarcıoğlu, R. Kürşad Süren, Sidar Baran, Okan Kağnıcı, İ. Hürcan Sürmeli, Sekreterler - Esra Dayan, S. Ezgi Memiş, Aysel Şereflioğlu, Makinist Kutay Şahin. Oyuncu kadrosuyla sahnelediği iki perdelik oyunda Dekor Tasarımı Tayfun Çebi. Kostüm Tasarımı Funda Çebi. Işık Tasarımı Barbaros Gülaçtı’ya ait.

Dünyanın en iyi yoğurtlu yemekleri! Türkiye’den 6 lezzet var! Dünyanın en iyi yoğurtlu yemekleri! Türkiye’den 6 lezzet var!

OYUNUN KONUSU YANK'IN BİREYSEL YOLCULUĞU

'Kıllı Maymun' oyunun konusunu "Sanayi devriminden bu yana emeğin değersizleştiği bir çağda uluslararası bir yük gemisinin ateşçi kasarasında işçi olan Yank’ın bireysel yolculuğudur. Kendi sınıfından olmayan birinin aşağılayan çığlıkları onu derinden sarsıyor.

YOLCULUK BÜYÜK BİR SARSINTIYLA BAŞLAR!

Antalya Devlet Tiyatrosu oyunu şöyle özetler, "Yank, onu kimlik bunalımına sokan ve dış dünyaya açan bu sarsıntıyla baş edebilecek mi ve ayrıca bireysel ve sınıfsal uyanışını gerçekleştirebilecek mi? Kendini arayan Yank’ın sistem içindeki sıkışmışlığının ve yıkımının hikayesidir oyunumuz... Bizim hikayemizdir...’’ 

YIKICI BİR OYUN

Oyun hakkında çıkan eleştiriler, oyunun konusunu ve kişileri şöyle aktarıyor:

'Kıllı Maymun' Amerikalı oyun yazarı Eugene O'Neill tarafından yazılan, dört parça gemide, dört parça ise geminin dışında olmak üzere toplam sekiz adet sahneden oluşan ve gemide ateşçi olarak çalışan bir işçinin düşünsel çatışmalarını, ruhsal bunalımlarını ve çaresizlikten sürükleniş öyküsünün sonunda yıkıcı yıkımı yıkıcı bir oyundur. Oyunun ana kişisi Yank Smith, büyük uluslararası bir yolcu gemisinde geminin hareket etmesini sağlayarak kömürün ocaklara atılmasını ve böylece buhara dönüşerek yol izlemesini sağlayarak ateşçilerin hareketini sağlıyor. Orta yaşlı, iri yapılı, güçlü, birisi esmer olarak betimlenmiştir. İşçilere özgü bir kabalığı olan Yank eğitimsiz, derin düşünme yeteneğinden yoksun, sistemin yapısından habersiz bağlantısı. Kendine aşırı bir güveni olan Yank, kalıcılıkları ve gemideki işlem ile özdeşleştirir. Her şeyin dünyanın gidişatı açısından çok önemli olduğunu düşünür ve bu nedenle bir bakıma Amerikan Rüyası'nın temsiline dönüşümüne dönüşür. Ancak geminin alt bölümünde çalışan ve işçi işçileri liberal gelen, Burjuvazi sınıfının tipik bir yöneticisi olan Mildred Douglas adlı genç bir kadın, Yank'i görüyor, onu “kıllı maymuna benzetmesi ve bayılması üzerine, Yank kimlik bunalımına giriyor.

YABANCILAŞMA, YARDIMSIZLIK, YALNIZLIK, KİMLİK ARAYIŞLARI...

İşçi sınıfının tipik bir liderinin devamı Yank, kimliğinin bunalımını aşmak ve hayatın kendisi açısından önemli olmak adına giriştiği çabada sınıflar arası geçişmezlik ilkesi dolayısıyla başarılı olamaz. Sıradan insanın başarısını göz önünde seren oyun, ana kişi Yank'in kendisine karşı kayıtsız, katı sınıfçı Amerikan toplumunun içinde yardımlaşma ve kimlik arayışının bir hikayesidir. Bu yazılı, oyunun dışavurumculuktan bahsedilerek, yabancılaşma, yardımsızlık, yalnızlık ve kimlik arayışı izlekleri sınıf çatışması çıkışı simgesel ve sembolik değerlerle bağlantılı olarak çözümlenecektir. 2 Perde- 1 saat 50 dakika süren oyunun yazarı Eugene O’Neill, çeviren Aziz Çalışlar, yöneten Ferdi Dalkılıç.
 

Muhabir: YEŞİM ERTAN