Antalya’da yaz mevsimiyle birlikte seralarda üretimin artması, sebze fiyatlarında sert düşüşleri beraberinde getirdi. Antalya ve Serik toptancı hallerinde domatesin kilogram fiyatının 5 TL’ye kadar gerilemesi üzerine Serikli üretici Turan Kıvrak, kamyonetiyle kent merkezine getirttiği domatesleri vatandaşlara ücretsiz dağıttı. Bedava domates dağıtımını duyan vatandaşlar kısa sürede alana akın ederken, uzun kuyruklar oluştu
DOMATESİ BEDAVA DAĞITTI
Türkiye’nin önemli örtü altı üretim merkezlerinden Antalya’da hasadın yoğunlaşmasıyla birlikte özellikle domates fiyatlarında büyük düşüş yaşandı. Üreticilerin maliyetlerin altında satış yapmak zorunda kaldığını belirttiği süreçte, Aksu ilçesinde üreticilik yapan Turan Kıvrak tepkisi ile dikkatleri üzerine çekti. Kamyonetine yüklediği domatesleri ilçe merkezine getiren Kıvrak, ürünlerini ücretsiz olarak vatandaşlara dağıttı. Dağıtım noktasında kısa sürede yoğunluk oluşurken, vatandaşlar kasalarla domates aldı. Üretici Turan Kıvrak, fiyatların üreticiyi zor durumda bıraktığını belirterek, “Domates ikram etmek nasip oldu. Herkese ücretsiz vereceğim. Bizler üretici olarak 5 TL olunca da 100 TL olunca da vatandaşımızla paylaşmasını biliriz. Kasamı geri versinler, istedikleri kadar alsınlar.” dedi.

ANTALYA HALİNDE 5-10 TL SEVİYELERİNDE
Antalya Toptancı Hal Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncular Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Akcan da üreticilerin ve sektörün ciddi sıkıntılar yaşadığını söyledi. Domatesin Antalya halinde 5-10 TL seviyelerine kadar düştüğünü belirten Akcan, en kaliteli ürünlerin ise 20 TL’den işlem gördüğünü ifade etti. Tarım sektörünün yanlış politikalar nedeniyle zor günler geçirdiğini savunan Akcan, üretim maliyetlerinin sürekli arttığını, ihracatta yaşanan durgunluğun da fiyatları olumsuz etkilediğini söyledi.
“DAHA DA ZORLAŞIYOR”
Akcan, “Tarım ve turizm bu ülkenin en önemli değerleri. Üretim maliyetleri düşmeden sebzenin ucuzlaması mümkün değil. Çiftçi yüksek girdi maliyetleri ve faiz yükü altında üretim yapmaya çalışıyor. İhracatın yavaşlaması da iç piyasada arz fazlasına neden oluyor. Bu şartlarda üreticinin ayakta kalması her geçen gün daha da zorlaşıyor. Beni kimse arayıp sormuyor. İthalatın kapısını açmak çözüm değil. Geçen yıl tüccar elmanın kilosunu 30 TL’den üreticiden aldı. O elmalar soğuk hava deposunda bekledi. Sonra maliyeti 70-80 TL oldu. Bu kez fiyatlar yükseldi diyen ithal elma geldi. Tüccar zarar etti, bu sene kimse elma almak istemiyor. Üretici kara kara düşünüyor.” dedi.

“ÇİFTÇİ SAHİPSİZ KALDI”
Türkiye’nin ciddi bir tarım politikasının olmadığını savunan Akcan, “Bizim kentimizde sanayi yok. Bir turizm bir de tarım var. Çiftçi sahipsiz kaldı. Şuanda seralarda sezon bitiyor. Birçok çiftçi zarar ediyor. Üretim planlanması olması gerekir. Planlama yok. 9 Haziran itibarıyla Antalya Toptancı Hali’nde domates 20 TL, salatalık 17 TL, kabak 18 TL, patlıcan 25 TL ve kapya biber 50 TL’den işlem görüyor. Bunlar en yüksek düzeyde fiyatlardır. Bugün ortalama fiyatlar 10-15 TL arasında alıcı buldu. İhracat durdu. Kimse yapmak istemiyor. Faiz politikası ciddi zarar veriyor.” sözlerine yer verdi.





