Antalya’nın ihracatında tarımın ağırlığı 2026’nın ilk 9 ayında da devam etti. Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Tarım Konseyi (ATAK) Başkanı Ali Çandır’ın açıkladığı verilere göre kentin ocak-eylül dönemindeki toplam ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14,9 artarak 1,7 milyar dolara çıktı. Bu dönemde ihracatın yüzde 57’sini tarım sektörü oluştururken, yaş meyve ve sebze ihracatı da yüzde 24,2 artışla 602,3 milyon dolara ulaştı.
9 AYLIK İHRACAT 1,7 MİLYAR DOLARA ULAŞTI
Ocak- eylül döneminde Antalya'nın toplam ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14,9 artarak 1,7 milyar dolara ulaştığını kaydeden Çandır, tarım ihracatının yüzde 12,2 artışla 995,4 milyon dolara yükseldiğini bildirdi. Çandır, aynı dönemde yaş meyve sebze ihracatının yüzde 24,2 artarak 602,3 milyon dolar, süs bitkileri ve mamulleri ihracatının ise yüzde 0,8 artışla 50 milyon dolar olduğunu kaydetti. Çandır, “İlk 9 ayda Türkiye'nin toplam ihracatı yüzde 5,9 artarken Antalya yüzde 14,9 büyüdü. Tarım ve gıda ihracatımız Türkiye'de yüzde 4,4 artarken Antalya'da yüzde 12,2 arttı. Antalya'nın ihracatındaki tarımın ağırlığı ve özellikle yaş meyve sebze ile süs bitkilerindeki güçlü konumu devam ediyor" ifadelerini kullandı. Antalya'nın Türkiye'nin yaş meyve sebze ihracatındaki payının Eylül ayında yüzde 21,1, yılın ilk 9 ayında ise yüzde 19 olduğunu belirten Çandır, süs bitkileri ve mamulleri ihracatında ise bu payların sırasıyla yüzde 37,4 ve yüzde 41,3 olduğunu söyledi.

TARIMIN İHRACATTAKİ PAYI YÜZDE 57
Antalya'nın ilk 9 aylık toplam ihracatında tarımın yüzde 57 ile en büyük paya sahip sektör olduğunu vurgulayan Çandır, sanayinin payının yüzde 26, madenciliğin payının ise yüzde 13 olduğunu kaydetti. Türkiye genelinde ise aynı dönemde tarımın toplam ihracat içindeki payının yüzde 14,8 olduğunu belirten Çandır, Antalya'nın tarım ihracatındaki uzmanlaşmasının önemine dikkati çekti. Çandır, Antalya'nın Türkiye'nin toplam ihracatından aldığı payın ilk 9 ayda yüzde 1 olduğunu, tarım ve gıda ihracatında ise yüzde 3,7 paya sahip olduğunu belirtti. Antalya'nın maden ihracatındaki Türkiye payının yüzde 4,2, süs bitkileri ve mamullerindeki payının yüzde 41,3, yaş meyve sebze ihracatındaki payının ise yüzde 19 olduğunu ifade etti.
Çandır, “Üretimden ihracata kadar Antalya ekonomisine katkı sunan, emek veren tüm üreticilerimize, tüccar ve ihracatçılarımıza teşekkür ediyorum. Antalya'nın ihracat kapasitesini daha da güçlendirmek için üretim, kalite ve rekabet gücümüzü artırmaya devam etmeliyiz" dedi.






