İfade Özgürlüğü Derneği (İFÖD) tarafından yapılan açıklamada, Cumhuriyet Gazetesi'nin resmi X hesabının Elazığ 2. Sulh Ceza Hakimliği kararıyla erişime engellendiği belirtildi. Söz konusu kararın millî güvenlik ve kamu düzeninin korunması gerekçesiyle 29 Nisan 2026 tarihinde alındığı ifade edilirken, hesabın henüz X platformu tarafından Türkiye'den görünmez kılınmadığı aktarıldı. Cumhuriyet Gazetesi yönetimi ise avukatlarına herhangi bir tebligatın ulaşmadığını belirterek, yasal girişimlerin başlatılacağını ve basın özgürlüğü mücadelesine kararlılıkla devam edileceğini duyurdu.

GAZETENİN RESMİ SOSYAL MEDYA HESABINA ERİŞİM ENGELİ

Türkiye'nin köklü basın kuruluşlarından biri olan Cumhuriyet Gazetesi'nin milyonlarca takipçisi bulunan ana sosyal medya mecrasına yönelik adli bir kısıtlama kararı verildiği ortaya çıktı. İfade Özgürlüğü Derneği tarafından bugün akşam saatlerinde konuya ilişkin olarak X üzerinden yapılan açıklamada “Cumhuriyet Gazetesi'nin X hesabı (@cumhuriyetgzt), Elazığ 2. Sulh Ceza Hakimliğinin 29 Nisan 2026 tarihli ve 2026/2312 sayılı kararıyla, millî güvenlik ve kamu düzeninin korunması gerekçesiyle erişime engellendi. Hesap, X tarafından Türkiye'den görünmez kılınmadı.” denildi.

CUMHURİYET GAZETESİ YÖNETİMİNDEN SERT AÇIKLAMA!

Kamuoyunda geniş yankı uyandıran bu adli kısıtlama kararının ardından gözlerin çevrildiği Cumhuriyet Gazetesi yönetimi, yazılı bir basın açıklaması yayımlayarak süreci yakından takip ettiklerini ve resmi makamlarca kendilerine iletilmiş resmi bir tebligatın bulunmadığını bildirdi.

"Gazetemizin 3.5 milyon takipçili resmi X hesabına erişim engeli getirildiği yönündeki haberleri biz de takip etmekteyiz. İfade Özgürlüğü Derneği tarafından bugün akşam saatlerinde konuya ilişkin olarak X üzerinden yapılan açıklamada, 'Cumhuriyet Gazetesi'nin X hesabı (@cumhuriyetgzt), Elazığ 2. Sulh Ceza Hakimliğinin 29 Nisan 2026 tarihli ve 2026/2312 sayılı kararıyla, millî güvenlik ve kamu düzeninin korunması gerekçesiyle erişime engellendi. Hesap, X tarafından Türkiye'den görünmez kılınmadı' denildi. İddia edilen kararla ilgili avukatlarımıza bugüne kadar herhangi bir bildirim ulaşmadı."

HUKUKİ MÜCADELE BAŞLATILACAĞI KAMUOYUNA İLAN EDİLDİ

Erişim engeli kararının sosyal medyada ve basın camiasında tepkiyle karşılanmasının ardından, gazete yönetimi bir asrı deviren yayın hayatı boyunca edindikleri ilkeli duruşu koruyacaklarını vurguladı. Cumhuriyet Gazetesi idaresi, sansür ve engellemelere karşı geri adım atmayacaklarını belirterek açıklamalarını şu kararlı sözlerle noktaladı:

"102 yıldır Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’nde basın ve ifade özgürlüğü yolunda verdiğimiz mücadeleyi yine sürdüreceğimizi bildirir, konuya ilişkin tüm yasal girişimlerde bulunacağımızı kamuoyuna saygıyla belirtiriz."

Kaynak: HABER MERKEZİ