Antalya'nın dünyaca ünlü Konyaaltı Sahili'nde yaz sezonunun en yoğun günleri yaşanırken, artan ziyaretçi sayısı seyyar satıcıların da işlerini hareketlendirdi. Hava sıcaklıklarının 40 derecenin üzerine çıktığı kentte, sabahın erken saatlerinden akşam saatlerine kadar sahil boyunca dolaşan satıcılar, güneş altında uzun mesailer yaparak tatilcilerin yiyecek ve içecek ihtiyaçlarını karşılıyor. Bir seyyar satıcının haftasonu günlük cirosu 15 bin TL’ye kadar çıktı. Kazanmak ise o kadar da kolay değil. En az 20 kilo yükle güneşin altında 20 kilometre yürümek gerekiyor.
MISIR 150, MİDYE 15, SİMİT 50 TL
Yaklaşık 7 kilometre uzunluğundaki Konyaaltı Sahili'nde ücretsiz halk plajlarını tercih eden yerli ve yabancı ziyaretçiler, en çok seyyar satıcılardan alışveriş yapıyor. Omuzlarında taşıdıkları çantalar ve tezgâhlarla gün boyu sahili baştan sona gezen satıcılar, haşlanmış mısırı 150 TL, simidi 50 TL, çayı 35 TL ve midyenin tanesini 15 TL'den satışa sunuyor. Yaz sezonunda talebin artmasıyla birlikte özellikle hafta sonları satışların belirgin şekilde yükseldiği belirtildi.
GÜNLÜK 100 SİMİT 15 BİN TL CİRO
İsmini vermek istemeyen bir mısır satıcısı, sabah saat 10.00'da başladıkları mesainin akşam 21.00'e kadar sürdüğünü söyledi. Hafta sonlarında yaklaşık 100 adet mısır sattığını belirten satıcı, hafta içi ise satışların 50 adet civarında gerçekleştiğini ifade etti. Bu rakamlar, hafta sonlarında günlük yaklaşık 15 bin TL, hafta içi ise 7 bin 500 TL seviyesinde ciroya ulaşıldığını gösterdi. Satıcılar durumu iyi olmayan özellikle çocuklu aileler için simidi 100 TL’den de sattığı oluyor. Diğer taraftan satıcılar simitlerin kaynatılması ve hazır hale gelmesi ile ve satın alınması ile net kazançlarının yarı yarıya kadar düştüğünü söyledi.

BİR SATICI: “GÜNLÜK 20 BİN ADIM ATIYORUZ”
Gün boyunca sıcak hava altında yürüdüklerini söyleyen bir satıcı, "Her gün yaklaşık 20 bin adım atıyoruz. Sıcak ürünleri çantalarımızda taşıyarak kilometrelerce yürüyoruz. Kolay bir iş değil ancak yaz sezonu bizim için en önemli çalışma dönemi" dedi. Konyaaltı Sahili, yaz aylarında resmi olmayan tahminlere göre günlük yaklaşık 100 bin ziyaretçiyi ağırlıyor. Ücretli işletmelerde tatil yapanlar ihtiyaçlarını plaj tesislerinden karşılarken, ücretsiz halk plajlarını kullananların önemli bölümü yiyecek ve içecek alışverişini seyyar satıcılardan yapıyor.
ZABITA DENETLİYOR
Antalya Büyükşehir Belediyesi zabıta ekipleri ise şikayet olması durumunda seyyar satıcıları sık sık denetliyor. Özellikle simit ve midye satıcılarının ürünleri kontrol edilerek, bayatlamış ve tüketim tarihi geçmiş ürünlerin satışına izin verilmiyor.



