Antalya’nın önemli doğal alanları arasında yer alan Emerdin Dağı, bu kez zirvesine gerçekleştirilen bir tırmanışın ardından gündeme geldi. Türkiye Dağcılık Federasyonu’na (TDF) bağlı dağcılık antrenörü, dağ rehberi ve dağ mihmandarı lideri Cemal Zerepcan öncülüğünde 27 Eylül 2026 tarihinde Emerdin Dağı’na günübirlik tırmanış gerçekleştirildi. Doğal güzellikleri, manzarası ve sarp coğrafyasıyla dikkat çeken dağda tırmanış sırasında açılan yollar ve büyük direkler dağcıların dikkatini çekti. Tırmanışın ardından değerlendirmelerde bulunan Cemal Zerepcan, Emerdin Dağı’nın doğal yapısının korunması gerektiğini ifade etti.

DAĞIN SIRTI BOYUNCA YÜKSELEN DİREKLER DİKKAT ÇEKTİ

Cemal Zerepcan, tırmanışın ardından yaptığı paylaşımda Emerdin Dağı’nda karşılaştıkları çalışmalardan duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Zerepcan, bölgede açılan yollar ile yükselen büyük direklerin, dağın sırtı boyunca Rüzgar Enerji Santrali (RES) türbinleri kurulmasına yönelik çalışmaların bir parçası olduğunu öğrendiklerini belirtti. Zerepcan açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Emerdin Dağı, Antalya bir güzelliğini daha kaybediyor… Doğası, manzarası ve eşsiz coğrafyasıyla bizlere her defasında hayranlık uyandıran Emerdin Dağı’nda, maalesef endişe verici çalışmalarla karşılaştık, Dağ üzerinde açılan yollar ve yükselen büyük direklerin, dağın sırtı boyunca RES (Rüzgâr Enerji Santrali) türbinleri kurulmasına yönelik çalışmaların bir parçası olduğunu öğrendik. Bu müdahaleleri görmek biz dağcılar için büyük bir üzüntü. Emerdin Dağı’nın doğal yapısının ve eşsiz güzelliklerinin korunmasını diliyoruz.”

Antalya’nın Doğal Güzelliği Emerdin Dağı’na Ne Oldu Tepki Çeken Görüntü24 (3)

EMERDİN DAĞI İÇİN DAHA ÖNCE DE EYLEM YAPILMIŞTI

Emerdin Dağı’ndaki RES çalışmaları daha önce de bölgedeki yurttaşların tepkisine neden olmuştu. Ekim 2022’de Antalya’da bir grup yurttaş, Emerdin Dağı’na Rüzgâr Enerji Santrali (RES) yapımına izin verilmesini protesto etmişti. Antalya Beşkonaklılar Birlik ve Beraberlik Derneği’nin çağrısıyla Attalos Meydanı’nda bir araya gelen yurttaşlar, “Beşkonak sahipsiz değildir” sloganları atarak bölgedeki RES projesine ilişkin tepkilerini dile getirmişti.

Antalya’nın Doğal Güzelliği Emerdin Dağı’na Ne Oldu Tepki Çeken Görüntü24 (4)

EMERDİN DAĞI NEREDE?

Emerdin Dağı, Akdeniz Bölgesi’nde Antalya ile Konya il sınırlarının kesiştiği noktada bulunuyor. Batı Toroslar’ın bir parçası olan dağın batı yamaçları idari olarak Antalya’nın Manavgat ilçesine bağlı Yeşilbağ Mahallesi sınırlarında yer alırken, doğu yamaçları Konya sınırındaki Dumanlı Mahallesi’ne komşu konumda bulunuyor. Yaklaşık 2 bin 400 metre yüksekliğe ulaşan Emerdin Dağı; sarp kayalık yapısı, zengin bitki örtüsü ve çevresindeki derin vadileriyle bölgenin dikkat çeken doğal yükseltileri arasında yer alıyor.

Muhabir: HATİCE AKKILIÇ