Antalya bölgesinde yıllık 30 ton turunçgil atığı üreten bir işletme, bu atıkları değerlendirebilmek için farklı yöntemler denemekte başarılı olamayınca, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Fatih Cengiz ve ekibine başvurdu. Ekibin yürüttüğü projede, bu atıklardan limonen ve pektin üretmeyi başardılar.

TÜBİTAK DESTEĞİYLE YÜKSELEN BİR PROJE

Çalışmalar sonucu ortaya çıkan proje, TÜBİTAK ARDEB 1004-Mükemmeliyet Merkezi Destek Programı tarafından Türkiye Tarımsal Üretiminde Küresel İklim Değişikliğine Uyumlu Sürdürülebilir Tarım Teknolojileri (S-ATP) başlığı altında desteklenmeye hak kazandı.

EKONOMİNİN YENİ KAHRAMANLARI: LİMONEN VE PEKTİN

Prof. Dr. Mehmet Fatih Cengiz, turunçgil atıklarından elde edilecek limonenin ilaç sanayisinde antioksidan ve anti-kanserojen özellikleriyle, pektinin ise gıda ve ilaç sektöründe geniş bir kullanım alanı olduğunu belirtti. Limonen ve pektin şu anda ithal edilen ürünler; dolayısıyla bu proje ile ülke ekonomisine ciddi bir katkı sağlanması hedefleniyor.

SIFIR ATIK HEDEFİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK 

Turunçgil atıklarını sıfır atık çerçevesinde değerlendireceklerini belirten Prof. Dr. Cengiz, projenin devamında kalan materyal ile biyogaz ve gübre üretimi sürecinin de olacağını söyledi.

DÜNYA VE TÜRKİYE İSTATİSTİKLERİ

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün 2021 rakamlarına göre dünyada 162 milyon ton turunçgil üretildiği, bunun 5,4 milyon tonunun Türkiye’de üretildiği belirtildi. Akdeniz Bölgesi bu üretimin büyük bir bölümünü karşılıyor. Bu projenin, atık yönetimi ve ekonomik fayda sağlama potansiyeli oldukça yüksek. Projeye şu anda ortak olan şirketlerin de olduğunu belirten Prof. Dr. Cengiz, atık materyalleri ekonomiye kazandırmanın yollarını arayacaklarını ifade etti.

Kaynak: AA