Muratpaşa Belediyesi Başkan Yardımcısı Zekiye Yetkin Kurt, Himmet Öcal, Hasan Tırmaş, Mustafa Şanlı, Antalya Kent Tarihçisi Hüseyin Çimrin, Seramik Sanatçısı Tacim Alpaslan, Deniz Mahallesi Muhtarı Mustafa Öztürk, Ansan Yönetimi, Ansan Üyeleri ve Antalya'nın sanatseverlerinin katılımı ile 'Çakılların Yolculuğu' adlı sergi ANSAN Sanat Galerisinde açıldı.

Sanatseverlerin yoğun ilgisiyle açılışı yapılan Doğal Çakıl Mozaik Sanatçısı Süleyman Sarı’nın 4. Kişisel sergisi “Çakılların Yoculuğu” 27 Mayıs 2023 tarihine dek açık kalacak.

Açılışı ANSAN Başkanı Cahit Çakçıl, Muratpaşa Belediyesi Başkan Yardımcısı Zekiye Yetkin Kurt, Sanatçı Süleyman Sarı ve Yazar Nadire Sönmez birlikte gerçekleştirdiler.

Açılış konuşmalarının ilkini Cahit Çakçıl yaptı, sergiyi hazırlık sırasında gezdiğini ve inanılmaz bir sabır ve emek olduğunu, küçücük taşlardan yapılan tabloların onu çok etkilediğini belirterek, sanatçıyı Tebrik etti, Açılışa gelen sanatseverlere hoş geldiniz dedi Sözü Açılışa Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal adına katılan Başkan Yardımcısı Zekiye Yetkin Kurt’a verdi. Kurt Başkan Uysal’ın selamlarını iletti.

Sanatçıyı tebrik edip,’’ işin içinde sadece sanat değil, görsellik, işçilik, uyum var harika çalışmalar, ufkumuzu açacak eserler diye konuştu. Eskiden binalarda bir görsellik hakimdi, sanatsal dokunuşlar olurdu, şimdi yalnızca barınmak için yapılıyorlar. Bu mozaikler bize bunu da hatırlatıyor.’’ Diye konuştu.

Nadire Sönmez ise Sarı’nın kendisi gibi Manavgatlı olduğunu, Manavgat Çayının, akarsuyun çakılları oluşturup denize akıttığını, deniz kıyısında biriken çakılların aslında akarsuyun biçimlendirdiğini, çocukların bu taşlarla, beş taş oynayarak taşlara yakınlığının başladığını, bu çocuklardan birinin de Süleyman sarı olduğunu anlattı. ‘’ Manavgat’ın rengini, denizini, kumunu sizlerin ruhunuza yağlıboya gibi nakşetmiş diyerek Sarı’ya ve Açılışa katılanlara teşekkür etti.

Çakılları Yolculuğu dağda bulunan bir kayanın yağmurla altının boşaltılmasıyla birlikte dereye yuvarlanarak ve belli büyüklükte parçalara ayrılarak denize ulaşmakla başlıyor. Bu yolculuk belki 50, belki 500 yıl, belki de çok daha fazla sürüyor. Deniz kenarındaki dalga boyu, gel git ile yolculuğu devam ediyor. Dere yatağı ile denize ulaşan yuvarlak bir taşın Elips-Çakıl olma yolculuğuna dışarıdan bakan göz bu çakılı denizin çıkardığını, ya da hep deniz çakılı olduğunu zanneder. Gerçekte denizin değil, derenin denize taş olarak getirdiği, denizin ise gel git ile eliptik forma dönüştürdüğü taşlar çakıllara dönüşüyor. Bundan sonrası işte mozaik sanatının başladığı yer. Çakıllar tek tek elle toplanıp, tek tek elle seçilip ıslatılarak ciddi bir renk ayırımı (Seleksion) ve aynıya yakın bir boyuta getirilerek (Uniform) uygulanmak üzere panolara dizilmeye başlanıyor.

M.Ö. 3000 yılı başlarında Persepolis Sarayı platformundaki desenli çakıl döşeme; mozaik sanatının ilk örneği olarak kabul edilir. Daha sonra sırasıyla Gordion, Assos, Teos, Erytrai, Tarsus ve Bergama’da bu sanata rastlanmaktadır. Çakıl mozaik sanatının eski dönemlere ait en güzel örneklerinden biri kuzey Yunanistan’daki Olynthos’ta yapılan kazılarda ortaya çıkarılmış olup, MÖ.5.Yüzyıl tarihlidir. MÖ.4.Yüzyılda Makedonya / Pella’da renkli çakıllarla yapılmış, Dionysus’un aslan avını tasvir eden çakıl mozaik yer döşemesi günümüze kadar korunmuş en iyi örnektir. Gazi Antep’e yolunuz düştüğünde ise Mozaik Sanatının muhteşem örnekleriyle karşılaşırsınız.

Doğal Çakıl Mozaik Sanatçısı Süleyman Sarı ‘’ ben çok önemli bir iş yaptığımın farkındayım, şöyle Milattan önce ve sonra insanlık var olduğundan beri Mozaik Sanatı hep yapılmıştır. Ben çakıllara hiç müdahale etmeden doğal haliyle yaptığım için, bunun çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu çalışma tekniği benim bulduğum bir teknik elimden geldiği kadar da malzemeyi küçülttüm, taşların boyutları küçüldükçe Mozaik Sanatının değer kazandığını düşünüyorum. 28 yıldır Mozaik Sanatı yapıyorum, her bir tablonun sekiz ay/ bir yıl kadar yapım süresi vardır. Gerçekten büyük emek ve sabır ile yapılıyor.

Artık biraz dünyaya açılmayı amaçlıyorum. Instagram hesabımdan (tassanatlarii / Süleyman Sarı ) ilgilenenler eserlerime ulaşabilir. Bu sergi de 15.yy. başlarında Albrecht Dürer tarafından resmedilen "Dua eden eller" eskiz tablosunu Dünya'da ilk çakıl taşı mozaik tekniği orijinalliği bozulmadan tarafımca resmedilmiştir. Sanatla kalın.’’ Diye kendini ifade etti.

Muhabir: YEŞİM ERTAN