Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Albay, kadavranın anatomi eğitimi için vazgeçilmez olduğunu, fakat Türkiye’de kadavra temininin giderek zorlaştığını belirtti. Ülkede, kadavranın sürekli temin edilmesi gerektiğine dikkat çeken Albay, kadavraların belirli bir süre sonra uygun şekilde defnedilmesi gerektiğini söyledi. Albay, üniversitelerde kadavra bağışı yapan gönüllüler olduğunu, fakat bağış yapılan kadavraların çoğunun dosya olarak kaldığını ifade etti. Albay, mirasçıların kadavra bağışına karşı çıkmaları durumunda üniversitelerin hak iddia edemediğini ve bağışçının son arzusunun mirasçıları tarafından onaylanması gerektiğini belirtti.
SAHİPSİZ CENAZELER
Sahipsiz cenazeler konusunda yetkinin savcılıklarda olduğunu belirten Albay, bu cenazelerin üniversitelere verilip verilmemesi konusunda savcılığın yetkili olduğunu söyledi. Albay, aynı zamanda bu tür cenazelerin defnedilebileceğini de belirtti.
KADAVRA KORUMA
SDÜ Tıp Fakültesi'nin yılda en az 2 kadavraya ihtiyacı olduğunu ve bulunan kadavraların özel muhafazalarda ilaçlı sıvı içinde uzun yıllar saklanabildiğini anlatan Albay, eğitimde kullanılacak kadavraların ideal olarak 2 yıl saklanması gerektiğini söyledi.
Prof. Dr. Soner Albay, kadavra temini konusunda sıkıntı yaşayan üniversitelerin, mevcut kadavra ile uzun yıllar idare etmeye çalıştıklarını da ifade etti ve bilim için ‘kadavra gönüllüsü’ arayışının önemini vurguladı.