Hatay Arsuz Belediyesi tarafından 2019 yılında kurulan ve sadece kadınların ürünlerini satabileceği "Kadın Eli Semt Pazarı," Kahramanmaraş'ta meydana gelen 6 Şubat depremleri sonrası faaliyetine ara vermişti. Arsuz'da yaşanan deprem felaketi, ticari faaliyetleri olumsuz etkilese de, belediyenin destekleri ve kadınların azmiyle pazar tekrar açıldı.
UMUT VE AZİMLE BAŞLAYAN YENİ DÖNEM
Deprem öncesi yaklaşık 250 kadının tezgah açtığı pazarda şimdi Arsuz Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi ile Arsuz Halk Eğitim Merkezinin işbirliği sayesinde 80 kadın, yaptıkları ürünleri satmaya başladı. Ürün yelpazesi turşudan nar ekşisine, takıdan süs eşyalarına kadar geniş bir çeşitlilik gösteriyor.
Arsuz Belediye Başkanı Asaf Güven, "Amaç, kadınları üretime teşvik etmek ve ürettiklerini pazarlamak. Proje hem ekonomik hem de psikolojik olarak kadınların öz güvenlerini sağlamak amacıyla düşünüldü." dedi.
PSİKOLOJİK FAYDA VE SOSYALLEŞME
Depremler ve sonrasında yaşanan travmalar kadınları psikolojik olarak olumsuz etkilemişti. Fakat pazarın açılmasıyla birlikte, kadınlar sosyalleşme fırsatı da buluyorlar. Bu süreç, depremin psikolojik etkilerini hafifletiyor ve toplumsal dayanışmayı pekiştiriyor.
DEPRESYONDAN TERAPİYE: ÜRETİM İLE ACIYI HAFİFLETMEK
Pazardaki kadınlardan Melahat Dönmez Çapur,
"Bu işle uğraşmak aslında bizim için bir terapi. Onları geri getiremiyoruz, acıları dindiremiyoruz ama bir nebze de olsa uğraşarak bir şeylerle acıyı hafifletmeye çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.
HALK EĞİTİM MERKEZİ'NDEN DESTEK
Halk Eğitim Merkezi usta öğreticisi Selda Çalışkan, depremlerin ardından kadınlara moral ve motivasyon olması amacıyla açtıkları kurslarda yaptıkları ürünleri pazarda satışa çıkardıklarını belirtti.
Yıldız Sürücü, "Pazarda hem psikolojik olarak kendimi iyi hissediyorum hem de ürettiklerimi satarak aile bütçesine katkı sağlıyorum." şeklinde konuştu.
Kadın Eli Semt Pazarı, Arsuz'da hem ekonomik hem de psikolojik anlamda bir iyileşme ve toparlanma aracı olarak önemini koruyor.