Mersin'in Mezitli ilçesinde, İl Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Büro Amirliği (HAYDİ) ekipleri, yaban hayatının korunması adına bölgede sürekli çalışmalarını sürdürüyor.
TUZAK SAYESİNDE KURTARILAN KUŞ
Yapılan rutin kontrollerde, Bozön Mahallesi'nde bir ağacın dibinde sesli ve fileli bir tuzakla karşılaşıldı. Tuzağın içinde sıkışıp kalmış bir bıldırcın kılavuzu kuşu bulan ekipler, hemen harekete geçerek kuşu kurtardı.
EL KONULAN TUZAK MALZEMELERİ
Kurtarma operasyonunun hemen ardından, tuzakta kullanılan malzemeler polis ekipleri tarafından ele geçirildi. Toplanan bu malzemeler, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğüne teslim edildi.
BILDIRCIN KLAVUZU KUŞU HAKKINDA...
Bıldırcın kılavuzu (Crex crex), yelvegiller (Rallidae) familyasından bir kuş türü. Üreme habitatı, diğer su yelvelerinin çoğu gibi bataklıklar değildir, çayırlar ve tarımsal çiftliklerdir. Avrupa ve batı Asya boyunca görülürler, kışın Afrika'ya göç ederler. Erişkin bıldırcın kılavuzu, 27-31 santimetre uzunluğundadır ve çoğunlukla kahverengi olup, vücudunun üst kısmı yoğun biçimde beneklerle kaplı, başı ile boynu mavi-gri ve böğrü kırmızımsı çizgilidir. Kısa gagaları ve uçuşta gösterdiği kestane rengi kanatları ve uzun sarkık bacakları vardır. Eşeyler benzerdir ama olgunlaşmamış kuşta mavi-gri renk yerini kahverengimsi sarıya bırakır. Büyüklükleri 27 ile 31 santimetre arasında olan bıldırcın klavuzu kuşunun ağırlıkları 122 ile 163 gr arasındadır. Bu kılavuzların uçarken kanatlarının uzunlukları 46 ile 51 cm arasındadır. Böcekler larvalar, solucanlar, kurbağalar, bitki fosilleri ve tohumları besin kaynağıdır. Beslenmeyi özellikle sabahın ilk ışıklarında ve gün batmak üzere iken yaparlar. Yağmur yağarken ve yağmur dindikten sonra beslenmeyi çok severler. Bunun sebebi ise yağmur yağdığında ve sonrasında topraktaki solucanlar yüzeye çıkarlar. Böylece sevdikleri yiyeceği elde etmiş olurlar.