Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bünyesinde kullanılan Mali Otomasyon Sistemi (MOSIP) yapılan güncelleme sırasında yaşanan erişim sorunu nedeniyle bazı ödemelerini gerçekleştiremedi. Yaşanan duruma ilişkin açıklama, Antalya İl Müdürü Mehmet Tanrıöver’den geldi. Tanrıöver, kurum muhasebe işlemlerinin yürütüldüğü sistemde yapılan güncelleme çalışmaları sırasında erişim sorunları yaşandığını belirterek, bu durumun sigortalılar ve işverenler açısından mağduriyet oluşturmaması için yeni bir düzenlemeye gidildiğini duyurdu.
CİDDİ AKSAKLIKLAR YAŞANMIŞTI
31 Mart 2026 tarihinde SGK prim ödemelerinin son günü olan Salı günü, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun dijital ödeme altyapısı sabah saatlerinden itibaren ciddi aksaklıklar yaşamıştı. Banka şubelerinden mobil uygulamalara kadar pek çok kanaldan işlem yapılamadı ve yüz binlerce mükellef ödeme yapamadı. Kurumun muhasebe işlemlerinin yürütüldüğü Mali Otomasyon Sistemi (MOSIP) altyapısında gerçekleştirilen güncelleme çalışmaları, bazı hizmetlere erişimde gecikmelere yol açtı. Bu teknik sorun özellikle işverenler, Bağ-Kur kapsamındaki sigortalılar ve genel sağlık sigortalıları için ödeme süreçlerinde aksamalara neden oldu.

ÖDEME SÜRESİ UZATILDI!
Ödeme süresi 7 Nisan’a kadar uzatıldı. Açıklamaya göre, 31 Mart 2026 tarihine kadar ödenmesi gereken; cari dönem sigorta prim borçları, yapılandırma ve taksitlendirme borçları, 6183 sayılı Kanun’un 48. maddesi kapsamındaki borçlar, genel sağlık sigortası borçları, borçlanma ve ihya kapsamındaki tüm ödemeler için son ödeme tarihi 7 Nisan 2026 saat 23:59’a kadar uzatıldı. Bu kapsamda yapılacak ödemelerin, yasal süresi içinde gerçekleştirilmiş sayılacağı ifade edildi.
HAK KAYBI UYARISI
Yetkililer, sigorta prim teşvik ve desteklerinden yararlanmaya devam edilebilmesi, gecikme cezası ve zamla karşılaşılmaması ve mevcut yapılandırmaların bozulmaması için ödemelerin belirtilen süre içerisinde yapılmasının önemine dikkat çekti.




