Muğla’nın Seydikemer ilçesinde tarım arazisinde başlayarak Antalya’nın Kaş ilçesinde ormanlık alana sıçrayan yangına havadan ve karadan müdahale devam ediyor. Yangının yaşandığı bölgelerde incelemelerde bulunan Antalya Valisi Hulusi Şahin, yangının son durumuna ilişkin açıklama yaptı.

Şahin, yangının henüz kontrol altına alınmadığını belirterek, “Kuzeyli bir rüzgar. Hatta yer yer fırtına seviyesinde sabah saatlerinde esiyordu. Yangın Eşençay'ın doğu tarafına Kaş ilçemize bağlı mahallelerimize, Palamut Mahallemize ve Çavdır Mahallemize sıçradı” dedi.

YANGININ İLERLEYİŞİ MÜDAHALEYİ ZORLAŞTIRDI

Vali Şahin, yangının sıçradığı mahallelerde evlerin ve ormanlık alanların iç içe bulunmasının mücadeleyi zorlaştırdığını ifade ederek, “Buradaki mahallelerimiz hem büyük, hem de ormanla iç içe mahalleler. Dolayısıyla ağaçlar ve evler bir arada. Bu da işimizi çok zorlaştırdı” diye konuştu.

Şahin, yangın sırasında seraların da alevlere teslim olduğunu belirterek, “Hem seralar tutuştu. Hem seralardan ortaya çıkan zehirli gazlar personelimize zor anlar yaşattı. Hem de vatandaşlarımız evlerini ve seralarını kurtarmaya çalıştı. Onların tahliyesi de bizim açımızdan zor oldu. Rüzgar da bizi çok zorladı” ifadelerini kullandı.

“EVLERİN ÇOĞUNU KORUDUK”

Yangındaki kayıplara rağmen vatandaşların can güvenliğinin büyük oranda sağlandığını ve evlerin çoğunun korunduğunu belirten Şahin, “Bazı kayıplarımıza rağmen büyük oranda hem vatandaşlarımızın can emniyetini sağladık, hem de evlerin çoğunluğunu koruduk” dedi.

Rüzgarın yön değiştirmesinin ekiplerin mücadelesine avantaj sağladığını belirten Şahin, “Şu anda yangın devam ediyor, fakat rüzgar hafifledi. Yani tersi bir rüzgar başladı, güneyden kuzeye. Bu biraz avantaj. Henüz kontrol altına alınmaktan uzak” diye konuştu.

“ÇEVİRME SÜRECİNİ TAMAMLADIK”

Yangınla mücadelede yerleşim alanlarının güvenliğinin öncelikli olduğunu belirten Şahin, “Ancak personelimizin birinci önceliği olan mahallelerimizin, meskun mahallerin etrafının çevrilme sürecini tamamladık diyebilirim büyük oranda” dedi.

Şahin, sürecin havadan takip edildiğini ve ilgili makamlarla koordinasyon halinde çalışıldığını belirterek, “Orman Genel Müdürümüz, Orman Bölge Müdürümüzle beraber havadan süreci takip ediyor. Sayın Bakanlarımızla devamlı irtibat halindeyiz” ifadelerini kullandı.

“10 KİLOMETREKARELİK ALAN ETKİLENDİ”

Yangının ulaştığı alan hakkında bilgi veren Şahin, “Yaklaşık 10 kilometrekarelik bir alan etkilendi. Ve mücadelemiz devam ediyor” dedi.

Yangın riskinin yüksek olduğu hava koşullarına dikkat çeken Vali Şahin, “30 derecenin üzerinde ısı, nem de 30'un altına inerse, rüzgar da 30 kilometrenin üzerine çıkarsa bu bizim için alarm zillerinin çaldığı anlamına geliyor. Şu anda bunun fazlasıyla var” dedi. Sabah saatlerinde rüzgarın hızının 40, 50 ve 60 kilometreye kadar çıktığını belirten Şahin, “Özellikle bu sabahki rüzgarın sürati 40, 50 hatta 60 kilometreyi buldu. Bu da bizim için gerçekten çok zor” ifadelerini kullandı.

VATANDAŞLARA KRİTİK UYARI

Yangın riskinin yüksek olduğu dönemde vatandaşların dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Şahin, “Bu dönemde vatandaşlarımızın davranışlarına çok çok dikkat etmeleri lazım” dedi.

Şahin, hangi faaliyetlerin risk oluşturabileceğine ilişkin, “Gerek piknik, gerek benzeri faaliyetler, gerek tarımsal faaliyetler ya da bir inşaat yapabilirler, spiral kullanabilirler. Bunlarla ilgili böyle dönemlerde bir faaliyet içerisinde olmamaları gerekir” ifadelerini kullandı.

“GERİ DÖNÜŞÜ OLMAYAN BİR YOLA SOKABİLİYOR”

Şahin, küçük bir kıvılcımın dahi büyük sonuçlara yol açabileceğini belirterek, “Çünkü bir kıvılcım bile körük etkisiyle beraber geri dönüşü olmayan bir yola bizi sokabiliyor. Bu hususta vatandaşlarımıza özellikle istirham ediyoruz” dedi. Yangınla ilgili uyarıların sürdüğünü belirten Şahin, “Biz alarm veriyoruz. Acil koduyla tüm bu uyarıları yapıyoruz. Hatta WhatsApp gruplarımız var” diye konuştu.

“ŞÜKÜRLER OLSUN CAN KAYBIMIZ YOK”

Yangın nedeniyle mahalle ve evlerin boşaltıldığını belirten Şahin, bölgede can kaybı olup olmadığına ilişkin, “Bu yangınla ilgili boşaltılan mahalle, ev, yaralanan insanımız var mı acaba, şükürler olsun can kaybımız yok” dedi. Şahin, bölgedeki nüfusun fazla olduğuna dikkat çekerek, “Olabilirdi. Çünkü çok büyük bir nüfus var bu bölgede. Ve evlerinden de ayrılmak istemiyor vatandaşlar. Çünkü evleri ve evlerinin yanı başında seraları var. Epey bir mücadele verdik” ifadelerini kullandı.

“BÜYÜK ÇAPLI BİR ŞEY OLMADI”

Yangında yaralanma olup olmadığına ilişkin de açıklama yapan Şahin, “Şu an itibariyle can kaybı yok. Bir yaralanma da ihbar edilmedi. Ufak tefek olabilir ama büyük çaplı bir şey olmadı” dedi. Yangının neden olduğu zarara ilişkin ise Şahin, “Çok miktarda seranın yandığını, yanan evler olduğunu söyleyebilirim” ifadelerini kullandı.

Kaynak: DHA