Afyonkarahisar karayolu sınırında konumlanan, yemyeşil doğası ve verimli tarım alanlarıyla adete bir cennete andıran Afyonkarahisar ili Sinanpaşa ilçesine bağlı Taşoluk kasabasında açılmak istenen kil madeni ocağı, 3 bin 500 kişin yaşadığı kasaba halkını ayaklandırdı. Maden ocağı ruhsatını alan şirketin araçları bugün saat 16.00 sırlarında jandarma eşliğinde beldeye geldi.
İŞ MAKİNALARINA GEÇİT VERİLMEDİ
Değirmenönü Mesire Alanı'na bakan tepelerde açılmak istenen maden sahasına gitmek isteyen iş makinalarına izin vermeyen kasaba halkı; tarım, hayvancılık ve arı yetiştiriciliğine uygun olan ve eşsiz bir iklime sahip olan bölgede maden ocağı istemediklerini dile getirdi. 25 hektarın altında olduğu için ÇED Rapor istenmeyen maden sahası için talep edilen yol iznini vermediklerini açıklayan Taşoluk Belediye Başkanı Bilgin Özen de halkın yanında saf tuttu. İş makinalarına eşlik eden jandarma yetkilileri gerginliğin artması üzerine kasabadan ayrıldı.
BELEDİYE BAŞKANI TEPKİ GÖSTERDİ
MHP’li Taşoluk Belediye Başkanı Bilgin Özen, halkla birlikte bu duruma karşı çıktıklarını söyleyerek, “Ankara’dan kil madeni için ruhsat almış. Değirmenönü Mesire Alanı var. Oranın hemen üzeri. Toz toprak olacağı için doğa bozulmasın diye halkımız karşı çıkıyor. Şu anda biz mahkemeye vereceğiz. Ama şu anda adli tatil. Haklı gerekçelerimiz var. Bal ormanlarımız var. Etrafında yayla evlerimiz var. Çobanlarımız burada hayvancılık yapıyor. Köy evlerine 150 metre… İl Özel İdaremizde bu konuda muzdarip. Ruhsatları bize sormadan tepeden veriyorlar, her sene 3-4 defa yol yapıyoruz diyorlar. Doğayla ilgili sıkıntı var. 450 ton polenin 400 tonu burada işleniyor. Veysel Eroğlu’nun kurduğu bal ormanı var. Doğamız mahvolacak. Bir madene Taşoluk tercih edilmiş olacak. Vatandaş karşı çıkıyor. Bireysel olarak bende karşıyım. Millet nerede ise ben oradayım. Vatandaş isterse diyecek sözümüz olmaz. Bu akşam da vatadan köy meydanımızda toplanarak protesto edecek.”
TARIM HAYVANCILIK VE YAŞAMAK İÇİN İDEAL
Veysel Eroğlu'nun DSİ Genel Müdürlüğü ve bakanlığı döneminde hayata geçirilen sulama barajı ve kapalı devre sulama sistemi sayesinde bölgede vişne, elma, erik gibi meyve çeşitlerinin yanı sıra yaz aylarında bezelye ve taze fasulye başta olmak üzere yaygın bir şekilde yazlık sebze üretimi yapılıyor. Aynı zamanda verimli meralar sayesinde büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığın yanı sıra arıcılık da yoğun şekilde yapılıyor. Mahmari Deresi'nin geçtiği kasaba, yazın serin havası ile de yaşanacak bir belde durumunda. Belediyelik olan Taşoluk, 3 bin 500 nüfusu ile göç vermeyen ender yerleşim alanlarından biri olarak dikkat çekiyor.