Antalya Büyükşehir Belediyesi, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile koordineli olarak yürüttüğü projeyle doğaya rastgele bırakılan ömrünü tamamlamış araç lastiklerini toplamaya devam ediyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı'na bağlı Çevre Sağlığı Şube Müdürlüğü ekipleri, Alanya ilçesinin 102 mahallesinde kapsamlı bir çalışma yürütüyor. Ormanlık alanlar, boş araziler ve yol kenarlarına bilinçsizce atılan atık lastikler, ekiplerce titizlikle toplanarak çevresel risklerin önüne geçiliyor.

HEM ÇEVRE KİRLİLİĞİ HEM SİNEK ÜREMESİ ENGELLENİYOR

Doğada uzun yıllar yok olmayan ve ciddi bir görüntü kirliliği oluşturan atık lastikler, aynı zamanda halk sağlığını da tehdit ediyor. Yağışlı havalarda iç kısımlarında su biriken lastikler, özellikle vektörle bulaşan hastalıkların taşıyıcısı olan sinek ve haşereler için ideal bir üreme alanı haline geliyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi ekipleri, bu lastikleri düzenli olarak toplayarak bir yandan çevre kirliliğini önlerken diğer yandan haşereyle mücadelede biyolojik bir koruma sağlıyor. Belirlenen noktalarda istiflenen tonlarca atık, daha sonra özel araçlarla geri dönüşüm tesislerine naklediliyor.

6 YILDA DEVASA GERİ DÖNÜŞÜM VERİSİ

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından paylaşılan verilere göre, sadece 2025 yılı içerisinde 5 tır dolusu atık lastik sisteme dahil edildi. Son 6 yılı kapsayan toplam verilerde ise bu rakam 30 tır kapasitesine ulaştı. Yürütülen bu çevreci faaliyetle ham madde tasarrufu sağlanarak ülke ekonomisine doğrudan katkıda bulunulurken, doğanın atıklardan arındırılması noktasında büyük bir başarı elde edildi. Antalya Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, sürdürülebilir bir çevre vizyonu doğrultusunda Alanya ve çevresindeki atık toplama saha çalışmalarının kesintisiz süreceğini bildirdi.

Kaynak: İHA