Manisa’nın Soma ilçesindeki 14 Mayıs 2014 tarihinde yeraltı kömür ocağında meydana gelen faciada, 301 kişi hayatını kaybetti. 162 kişi ise yaralandı. Yaşanan bu facianın üzerinden 11 yıl geçti ama o gün yaşana o acılar hala unutulmadı. Antalya Barosu ise Soma faciasının 11’inci yıl dönümünde önemli bir mesaj yayınladı.

SOMA FACİASININ YILDÖNÜMÜ

Soma faciasının üzerinden uzun yıllar geçmesine rağmen yaşanan olaydan dolayı kimsenin yargılanmadığına dikkat çeken Antalya Barosu, “Bugün itibarıyla 301 madencinin iş cinayetinde hayatını kaybettiği, 162 madencinin yaralandığı katliamın üzerinden 11 yıl geçmişti. Yetersiz denetim ve önlemleri, yaşam odalarının yokluğu ve acil durum planlarının yetersizliği gibi önlenebilir etmenlerin sonucunda gerçekleşen kazanın acıları bölgede bugün hala taze. Kazaya ilişkin raporlarda kar hırsıyla üretimin arttırıldığı, güvenlik önlemlerinin ihmal edildiği ve madencilerin mevzuata aykırı biçimde günlük 12-15 saat aralığında çalıştırıldığı belirtilmesine karşın bugün katliam davasında sorumlulardan cezaevinde bulunan kalmadı” denildi.

Soma Maden Kazası 1

“DEĞİŞEN HİÇBİR ŞEY YOK”

Soma’da meydana gelen facianın üzerinden 11 yıl geçtiğini ama değişen hiçbir şey olmadığına dikkat çeken Barosu, “Maden katliamının henüz birkaç ay öncesinde yerin denetlendiği ve ‘olumlu’ raporu verildiği göz önünde bulundurulduğunda ise asıl sorumlu kamu görevlilerinin yargılamadan bağışık tutulduğu açıkça görülüyor. Bugün katliamın ardından geçen 11 yılın ardından maalesef iş güvenliği ve iş güvencesi konusunda değişen hiçbir şey yok. Halen işçiler sistemli olarak yaşam hakkı ihlallerine uğramakta; iş cinayetlerinde cezasızlık veya infaz kabiliyeti olmayan cezalar mevcut tabloyu daha da vahim hale getiriyor” ifadelerini kullandı.

Soma Maden Faciası

MADEN İŞÇİLERİ ÖLMEYE DEVAM EDİYOR

Maden işçilerinin hala çok zorlu şartlar altında çalıştığına ve bu zorlu şartlardan dolayı işçilerin hayatlarını kaybetmeye devam ettiğine belirten Baro, “İSİG’in ( İş Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi) 2024 yılı Türkiye Raporuna göre 71'i çocuk ve genç işçi olmak üzere en az bin 897 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybediyor. Yine sadece Nisan ayında iş cinayetlerinde hayatını kaybeden işçi sayısı en az 152 olarak tespit edildi. İstatistikler dahi başlı başına işçilerin artık doğrudan yaşam hakkı ihlaline uğradığını gösteriyor. Mahkeme kararlarının uygulanmasının tartışıldığı, işçi haklarının budandığı ve iş güvenliğinin hiçe sayıldığı günümüzde, işçi ölümlerinin ülkenin içinde bulunduğu durumdan bağımsız yorumlanabilmesi mümkün değil. Bunlar işçi cinayetlerine yönelik süregelen cezasızlık politikasının doğal sonucu olduğu gibi, işçiyi salt bir maliyet kalemi olarak gören ve konuyu insani ölçeklerden tümüyle arındıran bakış açısının da bir tezahürüdür” sözlerini kaydetti.

Soma Maden Faciası 1

SOMA UNUTULMADI

Açıklamasının sonunda Soma’da yaşananların unutulmadığına vurgu yapan Antalya Barosu, “Bugün ve her an gerçekleşen iş cinayetleri; Soma, Ermenek, İliç dahil olmak üzere etkin biçimde soruşturulmayan ve caydırıcı cezalar uygulanmayan yargısal sürecin ve denetim yükümlülüğünü ihmal eden yetkililerin ürünü. Soma Katliamının 11’inci yılında tüm işçi ve emekçiler adına adalet çağrımızı yineliyor, işçi cinayetlerine ve işçilerin canının hiçe sayılmasına karşı yaşam hakkının, insan onurunun ve emeğin yanında olduğumuzu açıklıyoruz” denildi.

Muhabir: TAHSİN CAN ÖNALP