Antalya’da belediyelerin merakla beklediği Sayıştay’ın “2024 Yılı Düzenlilik Denetim Raporu” kamuoyu ile paylaşıldı. Raporda, Antalya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen ihalede, birbirinden bağımsız ve farklı tarihlerde yapılması planlanan üç büyük organizasyonun tek paket halinde ihaleye çıkarıldığı belirtildi. Bu etkinlikler arasında Foodfest Antalya Uluslararası Gastronomi Festivali, 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali ve 23. Uluslararası Antalya Piyano Festivali yer aldı.
REKABET ORTADAN KALKTI
Antalya Körfez Gazetesi muhabiri Ertuğrul Gün'ün haberine göre; Sayıştay, birbirinden bağımsız organizasyonların tek sözleşmeyle ihale edilmesinin, rekabeti ortadan kaldırdığını, yeterlilik şartlarını gereksiz yere yükselttiğini ve bu nedenle ihaleye katılımın sınırlanmasına yol açtığını belirtti. Nitekim ihaleye yalnızca bir firmanın teklif verdiği ve işin bu firmaya yaptırıldığı ifade edildi.

BELEDİYEDEN SAVUNMA
Belediye, Sayıştay’a gönderdiği cevabında, festivallerin içerik ve hazırlık süreçlerinin iç içe geçtiğini, operasyonel sorun yaşamamak için tek ihale yapıldığını savundu. Ancak Sayıştay, bu gerekçenin 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu’nun temel ilkeleriyle çeliştiğini vurguladı. Raporda ayrıca, idarenin 2025 yılı itibarıyla benzer organizasyonları ayrı ayrı ihale etme yoluna gittiğini belirtmesi, önceki ihalenin mevzuata aykırılığını dolaylı olarak teyit ettiği değerlendirmesi yapıldı.




