Üniversitelerin açılmasına rağmen öğrencilerin barınma sorunu gündemden düşmüyor. Antalya’da KYK yurtlarının yetersiz olduğuna dikkat çeken Eğitim-Sen Antalya Şube Başkanı Nurettin Sönmez, barınma sorunu nedeniyle öğrencilerin tarikat ve cemaat yurtlarında konaklamak zorunda kaldığını anlattı. Yetersiz yurt nedeniyle çok sayıda öğrencinin kendilerine başvurduğunu anlatan Sönmez, en uygun konaklama kirasının 15 bin lira olduğuna dikkat çekti.

 

ÖĞRENCİLER ÇARESİZ

Toplamda 93 bin 212 üniversite öğrencisi nüfusu bulunan Antalya’da öğrenciler barınma sorunuyla karşı karşıya kalıyor. Turizm şehri olan Antalya’da kira ve özel yurt fiyatlarının artması sonrası öğrenciler KYK yurtlarına yönelse de KYK yurt sayısı yetersiz kalıyor. Üniversite öğrencilerinin en temel sorunlarının başında barınmanın geldiğini dile getiren Eğitim-Sen Antalya Şube Başkanı Nurettin Sönmez,

“Barınma Türkiye’nin genelinde bir sorun.  Her ne kadar üniversite içerisinde kısmi olarak öğrencileri barındırabilecek yurtlar yapılmış olsa da bu bütün öğrencileri kapsayabilen yeterlilikte değil. Öğrenciler uzun arayışlar sonucunda barınma sorununu çözemeyince bir kısmı tarikatların, cemaatlerin açtığı yurtlarda kalmak zorunda kalıyorlar. Ne yazık ki devletin uzun zamandır çözmediği yurt sorunu tarikat ve cemaatlere havale ediliyor” diye konuştu.

ÖĞRENCİLER KADAR AİLELERİ DE ÇARESİZLİKTEN YAKINIYOR

Üniversite öğrencilerin barınma sorunu çığ gibi büyüyor. KYK yurdunun yetersizliği nedeniyle özel yurtlara yönelen öğrenciler burada da fahiş fiyatlarla karşılaşıyor. Öğrenci ev kiralamak istediğinde ise bu rakam daha da artıyor. Eğitim Sen Antalya Şube Başkanı Nurettin Sönmez, barınma sorununun önemli bir sorun olarak önümüzde durduğunu söyledi. Başkan Nurettin Sönmez açıklamalarını şu şekilde sürdürdü:

“Öğrencilerin barınma ihtiyacının önündeki engeller kalkmıyor. Bu sebeple de üniversite öğrencileri tarikat ve cemaatlerin yurdunda kalmak zorunda oluyor. Burada yaşananlar ise hepimizin malumu. Geçtiğimiz yıl cemaat ve tarikat yurdunda kalmak zorunda olan öğrencilerin başına gelen acı ama gerçek tabloya hepimiz şahit olduk.”

 

AGC'den basın mensuplarına müjde AGC'den basın mensuplarına müjde

ARTAN YOKSULLUĞA DİKKAT ÇEKTİ

Yoksulluk sınırında yaşayan kişi sayısında artış, kira fiyatlarının yükselmesi, asgari ücretle çalışanın geçim sıkıntısı yaşaması öğrencilerin başka illerde değil, kendi şehirlerinde olan üniversiteleri tercih etmesine neden oldu. Üniversite tercihlerinde öğrencinin eğitim alacağı üniversitenin niteliği yerine üniversitenin bulunduğu şehirdeki konaklama fiyatlarının araştırıldığına değinen Başkan Sönmez,

“Bu sebeple de İstanbul gibi büyük şehirlerdeki nitelikli üniversitelerin puanlarında kısmi düşüş yaşandığını görüyoruz. Bu öğrencilerin istediği üniversitede eğitim alabilme imkanının elinden alınması anlamına geliyor. Barınma sorununun çözülmesi öğrencinin istediği üniversitede eğitim alamama sorununu da çözüme kavuşturacaktır. Kira bedellerinin 15 bin liradan başladığı Antalya’da bir öğrenci nasıl ev kiralayacak?” şeklinde konuştu.