Antalya'nın Konyaaltı ilçesine bağlı Hisarçandır Mahallesi’nde yer alan kalker ocağı ve kırma-eleme tesisi faaliyetlerinde yeni bir aşamaya geçiliyor. Mevcut üretim sürecinde iş makineleriyle yapılan klasik kazı yöntemine ek olarak, proje kapsamında patlatma paterni ilavesi planlanıyor. Söz konusu değişiklik, çevresel etkilerin değerlendirilmesi amacıyla Proje Tanıtım Dosyası (PTD) hazırlanarak bakanlığa sunuldu.
YİNE BENZER BİR KARAR ALINMIŞTI
2008 yılında 500 bin ton/yıl üretim kapasiteli kalker ocağı için, dönemin Çevre ve Orman İl Müdürlüğü tarafından “ÇED Gerekli Değildir” kararı verilmişti. Aynı ruhsat sahasında 2009’da kırma eleme tesisi eklenmiş ve yine benzer bir karar alınmıştı. Ancak bu kez yalnızca üretim yönteminde değişikliğe gidilmesi hedefleniyor. Patlatma faaliyetiyle birlikte üretim kapasitesi artırılmayacak, mevcut 500 bin tonluk üretimin yaklaşık 300 bin tonluk kısmı patlayıcı ile gerçekleştirilecek.
KONUTA 200 METRE MESAFEDE
Antalya Körfez Gazetesi muhabiri Ertuğrul Gün'ün haberine göre; patlayıcı olarak ANFO ve dinamit kullanılacağı, bu malzemelerin sadece ihtiyaç halinde getirileceği ve sahada depolanmayacağı açıklandı. Boş patlayıcı torbaları ise temin edilen firma tarafından bertaraf edilecek. Faaliyet alanı, Antalya merkeze 25 kilometre, Hisarçandır Mahallesi’ne kuş uçuşu 500 metre ve en yakın konuta 200 metre mesafede yer alması dikkatlerden kaçmadı.
YENİ İNŞAAT YAPILMAYACAK
Yaklaşık 6,4 milyon TL bütçeyle hayata geçirilecek proje kapsamında herhangi bir yeni inşaat yapılmayacak. Yılda 12 ay boyunca günde 16 saat çalışılacak ve 15 personel istihdam edilecek. Maden ocağı işletme aşamasında olduğundan planlanan patlatma paterni ilavesi dışında herhangi bir inşaat ve kurulum çalışması yapılmayacak. Proje alanı 1/100.000 Ölçekli Antalya-Burdur-Isparta Çevre Düzeni Planına göre “orman alanı” olarak tescil edildi.
AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMİŞTİ
Öte yandan Hisarçandır Mahallesinde afet bölgesi ilan edilen ormanlık arazide taş ocağı açılması daha önce tepki çekmişti. 1960 yılında toprak kayması yüzünden iki vatandaşın yaşamını yitirdiği bölgede ağaçların kesilerek taş ocağı işletilmesine tepki gösteren köylüler tehlikenin tekrar edebileceğini öne sürerek uyarılarda bulunmuştu.
ÇED KARARI BEKLENİYOR
Ocakta patlatmalı maden üretimine yönelik yeni bir Proje Tanıtım Dosyası (PTD) hazırlandı. Hazırlanan dosya Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına sunuldu. Yeniden bir ÇED süreci başlayan ocak için çıkacak ÇED kararı merakla bekleniyor.