2023 Genel seçimlerinde Antalya’dan Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) 17 milletvekili gitti. Son iki yılda verilen soru önergeleri incelendiğinde, mecliste Antalya’nın sesi yalnızca CHP’li vekiller aracılığıyla duyuldu. AKP, MHP, DEM Parti ve İYİ Parti bölgeye ilişkin kayda değer bir soru önergesi sunmazken; CHP milletvekilleri tarımdan çevre sorunlarına, ulaşımdan kamu yatırımlarına kadar çok sayıda önerge verdi.

ANTALYA’DA 17 MİLLETVEKİLİ MECLİS’TE GÖREV YAPIYOR

17 Antalyalı milletvekili arasında parti değişiklikleri oldu. Son gelinen noktada 17 vekilden 7’si Adalet ve Kalkınma Partisi’nden, 5’i Cumhuriyet Halk Partisi’nden, 2’si Milliyetçi Hareket Partisi’nden Meclis'e girdi. İyi Parti, Saadet Partisi ve Halkların Demokratik Partisi ise birer vekille temsil edildi. MHP'li Abdurrahman Başkan ve Hilmi Durgun; AKP’li Mevlüt Çavuşoğlu, Tuba Vural Çokal, Mustafa Köse, Serap Yazıcı Özbudun, Kemal Çelik, İbrahim Ethem Taş ve Atay Uslu bugüne kadar Antalya’yla ilgili TBMM’de neredeyse hiçbir önerge sunmadı. Bu tablo, kamuoyunda tepkilere neden oldu.

CHP’Lİ MİLLETVEKİLLER ANTALYA İÇİN ÖNERGE YAĞDIRDI

CHP milletvekilleri Aliye Coşar, Aykut Kaya, Cavit Arı, Mustafa Erdem; tarımsal afetlerden sağlık altyapısına, taş ocaklarından tarihi eserlerin korunmasına kadar birçok konuda meclise soru önergesi sundu.

KAYA, TAŞ OCAKLARINDAN SALATALIĞA KADAR PEK ÇOK KONUYU GÜNDEME TAŞIDI

CHP’li Aykut Kaya ise özellikle Antalya’nın kırsal mahalleleriyle ilgili detaylı önergeler sundu. Kaya, sunduğu 242 adet önergeyle birlikte Antalya’nın sorunlarını meclise taşıyan açık ara en iyi milletvekili oldu. Alanya, Kaş, Gazipaşa ve Manavgat’taki altyapı, okul ve çevre sorunlarını meclis gündemine taşıyan Kaya; ayrıca Karpuz ithalatı, Yörüklerin sosyal güvenceleri ve salatalık üretimi gibi üretici sorunlarını da TBMM’ye iletti.

ÇOŞAR, HALKI DOĞRUDAN İLGİLENDİREN KONULARI MECLİSE TAŞIDI

Aliye Çoşar’un sunduğu 55 önergede ise Finike’ye yapılması planlanan AFAD tesisi, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi’ndeki mobbing iddiaları, Antalya’da borç nedeniyle elektrikleri kesilen vatandaşlar ve Antalya Arkeoloji Müzesi’nin geleceği gibi halkı doğrudan ilgilendiren konular yer aldı. Bu önergelerin büyük bölümü ya geç yanıtlandı ya da hiç cevap verilmedi.

“ANTALYA’NIN ELEKTRİĞİNDEN BARAJINA KADAR HER ŞEY SORUNLU”

CHP’li Cavit Arı da meclise sunduğu 52 soru önergesinde Serik ilçesindeki elektrik altyapısı sorunları, Küçük Aksu Barajı’nın akıbeti, Alanya’daki çinko-kurşun madeni tesisi gibi birçok konuyu meclise taşıdı. Finike-Demre-Kaş-Kalkan yol projesinin çevre etkileri de Arı’nın meclise taşıdığı başlıklardan biri oldu.

ÇORABATIR, SUNDUĞU 6 ÖNERGE İLE SINIFTA KALDI

CHP Antalya Milletvekili Sururi Çorabatır, 2023 seçimlerinde partinin Antalya’daki birinci sıra adayı olarak meclise girdi. Ancak göreve geldiği tarihten bu yana yalnızca 6 soru önergesi sundu. Bu önergelerden sadece 3’ü doğrudan Antalya ile ilgiliydi. Seçim döneminde kent sorunlarını önceleyeceği vaadinde bulunan Çorabatır’ın meclis performansı söylemleri ile çelişiyor.

MUHALEFET MECLİSİ ÇALIŞTIRIYOR, İKTİDAR VEKİLLERİ SESSİZ

Antalya kamuoyunda tepkilere neden olan bu tabloya göre; CHP’li vekiller, halktan gelen sorunları meclise taşıyan tep grup olarak öne çıkıyor. İYİ Parti, DEM Parti, AKP ve MHP vekillerinin ise Antalya özelinde hiç önerge vermediği, Antalya adına neredeyse hiçbir faaliyet yürütmediği görülüyor.

Muhabir: AYŞEM SİCİM