Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Nisan Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Ahmet Öztürk’ün başkanlığında ATSO Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıya, ATSO Başkanı Yusuf Hacısüleyman’ın yaptığı değerlendirmeler damga vurdu. Hacısüleyman, ekonomik dalgalanmalardan sağlık turizmine, uluslararası ticaret gelişmelerinden Filistin’de yaşanan insan hakları ihlallerine kadar birçok konuda çarpıcı açıklamalarda bulundu.
50 MİLYAR DOLAR ÇIKTI
Yusuf Hacısüleyman, meclis toplantılarına katılımın artırılması gerektiğini vurgulayarak, üyelerin gündemi daha yakından takip etmelerinin önemine dikkat çekti. Türkiye ekonomisinin son dönemde ciddi belirsizliklerle karşı karşıya olduğunu belirten Hacısüleyman, “Bu faiz oranları ile iş yapmak mümkün değil. Üreticilerimizin önünün açılması gerekir. Maddi olarak sıkıştık, üretimin ve ihracatın artması gerekiyor. Merkez Bankası’ndan çıkan 50 milyar doların tekrar yerine konabileceğine inanıyorum ama bu, öngörülebilirlik ile mümkün olabilir.” dedi.
ENFLASYON KRİZİ
Enflasyonla mücadelenin iki yıldır sürdüğünü ancak piyasadaki gerçek pahalılığın resmi verilerin ötesinde olduğunu belirten Hacısüleyman, tüketimde dikkatli olunması gerektiğini ifade etti. Hacısüleyman, “Dünyanın başka yerinde bu kadar enflasyon ile uzun süre mücadele eden bir ülke yok. 2 yıldır mücadele ediyoruz. Veriler farklı şekilde yansıtılıyor.” sözlerine ekledi. Finansmana erişimin sağlıklı şekilde planlanmasının önemine de değinen Hacısüleyman, yanlış adımların piyasayı daha da zorlayabileceğini söyledi.
VERGİ SAVAŞI TURİZMİ ETKİLEYEBİLİR
Küresel ölçekte yaşanan gelişmelere de değinen Hacısüleyman, Çin ve ABD arasında süregelen vergi savaşlarının dünya ticaretine olumsuz yansıyacağını dile getirdi. Hacısüleyman, “Bu gelişmeleri aralık ayından beri takip ediyoruz. Küresel ticaretteki her türlü vergi artışı, ticareti azaltır. Bu da ülkelerin büyüme oranlarını düşürür. Avrupa’nın etkilenmesi, dolaylı olarak bizi de etkiler. Turizm hareketi yavaşlayabilir. İnsanlar seyahatlerini kısıtlar” dedi.
FİLİSTİN’E DESTEK
Hacısüleyman, Ukrayna-Rusya arasındaki görüşmelerin olumlu sonuçlanmasının turizm sektörüne katkı sağlayabileceğini de sözlerine ekledi. Filistin’de yaşanan insan hakları ihlallerine de değinen Hacısüleyman, dünyanın bu konuda sessiz kaldığını ifade ederek, “Bu zulme sessiz kalamayız. İnsan haklarına aykırı uygulamalar son bulmalıdır.” dedi.
DOKTOR KRİZİ
Sağlık Bakanlığı’nın 500 yatak üzeri otellere tam zamanlı doktor bulundurma zorunluluğu getiren yeni yönetmeliğine de tepki gösteren Hacısüleyman, Antalya’da 670 otelin bu kapsama girdiğini ve bu uygulamanın sağlık sisteminde doktor açığı yaratabileceğini belirtti.
670 OTEL ETKİLENİYOR
Hacısüleyman, “Antalya’da 6 bin 700 doktor var. Bu şartlarda bu doktorların yüzde 10’unu turizme çekmemiz gerekecek. Zaten hastanelerde doktorlarımız yoğun çalışıyor, hastalara ayrılan zaman çok az. Şimdi de otellere doktor zorunluluğu getirildi. Yönetmeliğin üzerinden 1 ay geçti bir düzenleme olmadı, umarım olur.” diyerek çözüm arayışının şart olduğunu vurguladı. Son olarak, kentte düzenlenen Coğrafi İşaretler Zirvesi’ne de değinen Hacısüleyman, zirvenin çok yerinde bir organizasyon olduğunu belirterek, bölgesel ürünlerin markalaşmasının önemine dikkat çekti.