Antalya’nın Elmalı ilçesinde elma üreticisinin yüzü gülmedi. Binbir emekle ürettikleri elmaları hasat etmeye başlayan çiftçi, meyve suyu fabrikalarının alım fiyatı karşısında hüsrana uğradı. Meyve suyu fabrikalarının elmanın kilo fiyatına 9-10 lira belirlediğini söyleyen Elmalı Ziraat Odası Başkanı Mustafa Yılmaz, duruma tepki gösterdi.

ODA BAŞKANI ÜRETİCİYİ UYARDI

Yılmaz, geçtiğimiz haftalarda sosyal medya hesaplarından çiftçiye, “Elma üreticilerimizin dikkatine. Meyve suyu fabrikası ve tüccarlar anlaşarak fiyat düşürmüşlerdir. Bu nedenle üreticilerimizin meyve suluk elmalarını bir süreliğine toplamamaları menfaatlerinedir” şeklinde çağrıda bulundu.

Elma Üreticisi Antalya (1)

ÇAĞRIYA UYMADILAR

Yapmış olduğu çağrıya çiftçilerin yarısının uymadığını dile getiren Başkan Yılmaz, “Ürünümüz çürüyor' diye sattılar. Bir hafta ürünlerini tutabilirlerdi. Hata yaptılar. 9-10 lira asla maliyeti kurtarmaz ama çiftçinin de artık umudu kalmadı. ‘Öyle de böyle de zarar ediyorum’ diyerek ürünlerini sattılar” dedi.

Elma Üreticisi Antalya (2)

GEÇEN YIL 13 LİRAYDI

Geçen yıl elma suyu fabrikalarının buzhaneden en son 13 liraya, araziden ise 9,5 liraya ürün aldıklarını anlatan Yılmaz, “İşçi ücreti geçen yıl 900 liraydı. Şu anda bin 300- bin 400 lira. Kazanılan para aynıyken işçi ücreti 400 lira arttı. Sadece işçi ücreti değil, diğer giderler de arttı. Şu anda elmanın meyve suyu için geçen yıla göre en az 15 lira olması lazım. Fabrikalar kendi arasında anlaşıyor. Olan çiftçiye oluyor. Çiftçinin sahibi yok” diye konuştu.

Elma Üreticisi Antalya (3)

REKOLTEYİ DON VURDU

Elmalı’da 50 bin dönüm üzerinde elma üretildiğini ve rekoltenin 250-300 bin ton bandında olduğunu da kaydeden Yılmaz, “Bu yıl rekolte de düştü. 150 bin ton civarında ürün bekliyoruz. Bunun en büyük nedeni ise don. Donun yanı sıra iklim de bunda etkili. Kışlar artık ılık geçiyor. Meyve tutumunu engelliyor. Bu nedenle verim düştü” dedi. Çiftçinin elmasını bu yıl tüccara kalitesine göre 20 ila 35 lira arasında sattığını açıklayan Yılmaz, “30 lira iyi bir rakam gibi görülebilir ama tonaj düştüğü için bu fiyat çiftçiyi kurtarmaz. Tonaj yüksek olsaydı 30 lira kurtarabilirdi. Çiftçi geçen yıl 100 ton aldığı bahçeden bu yıl 20 ton ürün alıyor” ifadelerini kullandı.

SURİYELİ DE ARTIK İŞ BEĞENMİYOR

Mustafa Yılmaz, bahçelerde şu anda en büyük sıkıntılardan birinin işçi sıkıntısı olduğunu kaydetti. Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tarımda işçi bulamıyoruz. İş beğenmiyorlar. Suriyeliler de yetmiyor. Onlar da artık önce para diyor ve iş beğenmiyorlar. Yerli halk ise çalışmıyor. Evlerinden dışarıya çıkan yok. Tarım böyle nereye gider bilmiyorum.”

Mustafa Yılmaz Elmalı Ziraat Odası Başkanı

Muhabir: PELİN GEL DURMAZER