Antalya Düşünce Platformu 2024 faaliyet yılı Ocak ayı toplantısını Hilton Dubletree otelde gerçekleştirdi. Toplantıda, Afetlerde Sivil Toplum Kuruluşlarının Rolü, AFAD’ın Türkiye’deki çalışmaları ile Antik dönemlerden günümüze Antalya’daki Depremlerin Dönemselliği konuları konuşuldu. 

KAÇINILMAZ GERÇEK AFETLER

Toplantı, Antalya Düşünce Platformu Başkanı Halil Güvenbaş’ın açılış konuşması ile başladı. Başkan Güvenbaş, "İnsan hayatının kaçınılmaz gerçeklerinden birisi de afetlerdir. Depremler, doğal afetler içerisinde yıkıcı etkisi en yüksek olan hadiselerin başında gelmektedir. Yol açtığı can kayıplarının yanı sıra maddi ve manevi hasarların telafisi son derece güçtür dedi. Konuşmasına devam eden Başkan Güvenbaş, STK'ların afet yönetimindeki rolü, toplumun afetlere karşı daha dayanıklı hale gelmesine ve etkili müdahalelerin gerçekleştirilmesine katkıda bulunur. Bu nedenle, STK'lar afet yönetimi süreçlerinde önemli paydaşlar olarak kabul edilirler ve toplumun refahını korumada önemli bir rol oynarlar" dedi. 

Adp3

EN ETKİLİ DEPREM KUŞAKLARI ARASINDA YER ALIYORUZ

Toplantı Konuğu AFAD İl Müdürü Necmi Erçin konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Ülkemiz, Dünyanın en etkili deprem kuşaklarının birinin üzerinde yer alıyor. Tarih boyunca birçok yıkıcı deprem yaşadık. Geçen sene 6 Şubatta 11 ilimizde gerçekleşen deprem de canlarımızı kaybettiğimiz asrın felaketini yaşadık dedi. Depremin hemen ardından, AFAD olarak bölgeye gittik. Arama kurtarma çalışmalarına başladık. Devlet millet birlikteliğiyle çalışmalar özveriyle yürütüldü dedi. Konuşmasına devam eden Erçin, Arama kurtarma çalışmaları ile birlikte bölgede yeni konutların yapılması ile ilgili çalışmalar eş zamanlı olarak başladı. Antalya AFAD ekibi olarak tüm özverimiz ile çalıştık dedi. Böylesine büyük acılar bir daha yaşamamak için AFAD olarak çalışmalarına hız kesmeden devam ettiklerini, birçok proje ve eğitim programları ile Antalya ili için çalıştıklarını belirtti. Tüm Antalya halkının deprem ve doğal afetler konusunda bilinçlenmesi için iş birliği yapmaya, her konuda yardıma hazır olduklarını belirtti. Ayrıca öngörülemez bir afet durumunda organize bir şekilde hareket etmenin öneminin çok büyük olduğu, Sivil Toplum Örgütlerinin bu konuda en büyük yardımcıları olabileceğini belirtti. Antalya Düşünce Platformu üyelerinin isteği ile bu doğrultuda yeni projeler ve eğitimler düzenlenmesi konusunda fikir birliğine varılmıştır.”

Adp

DOĞAL AFETLER ANLATILDI

Toplantıya katkı sağlayan, Antalya Düşünce Platformu üyesi Prof. Dr. Mustafa Ertürk ve Uzman Tarihçi Çağrı Yılmaz, Antik dönemlerden günümüze Antalya’da depremler hakkında sunumlarını yaptılar. Prof. Dr. Mustafa Ertürk, Türkiye ve Antalya’nın coğrafi konumu ve depremlerin dönemselliği hakkında bilgilendirme yaparken Çağrı yılmaz Antik dönemden bugüne değin Antalya’da yaşanmış doğal afetler ve Antalya ilinde bulunan antik kentlerin hangi doğal afetleri gördüğü hakkında bilgilendirme yaptı. Toplantının sonunda, Platforma üye olan iş insanlarına rozet takma merasimi düzenlendi.

Muhabir: BÜLENT ÖNER