Alanya'da gençlerden coşkulu bayram kutlaması Alanya'da gençlerden coşkulu bayram kutlaması

Antalya Kent Konseyi Kadın Meclisi, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı. Kadınların iş yaşamında binbir türlü zorluklarla karşılaştığını belirten Kadın Meclisi, "Cinsiyete dayalı ayırımcılık nedeniyle, yeterliliği ve profesyonelliği belgelenmiş olsa dahi kadının yeterince ciddiye alınmaması, toplumsal kodlar ve yüklenen cinsiyetçi rol kalıpları yol açtığı cinsiyete dayalı meslek ayrımı, mobbing, cinsel taciz, kıyafet kısıtlamaları gibi soranlarla karşı karşıya kalıyor" ifadelerine yer verdi.

KADINLAR DİRENİŞ GÜNÜNDE ANIT BIRAKTI

Yapılan açıklamada, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nün, 167 yıl önce bugün kadınların çalışma sürelerine ve ağır çalışma koşullarına karşı direnişlerinin ve verdikleri mücadelenin anısı olduğu kaydedildi. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Bugün hala, kadının iş hayatında karşılaştığı türlü zorlukları konuşuyoruz. Cinsiyete dayalı ayırımcılık nedeniyle, yeterliliği ve profesyonelliği belgelenmiş olsa dahi kadının yeterince ciddiye alınmaması, toplumsal kodlar ve yüklenen cinsiyetçi rol kalıpları yol açtığı cinsiyete dayalı meslek ayrımı, mobbing, cinsel taciz, kıyafet kısıtlamaları gibi stres kaynakları bunlardan sadece birkaçıdır. İş ve özel yaşam dengesini kurmakta yalnız bırakılan kadının, iş hayatının yanı sıra evi, eşi ve çocukları ile de ilgilenmesi beklenmekte; bu durum kadının, zamanla iş hayatından çekilmesine veya evliliğinin bozulmasına neden olmaktadır.

MESLEKLERİNİ İCRA EDERKEN BİR ÇOK ENGELLE KARŞILAŞIYORLAR

Kadınların çeşitli mesleklerde çalışamayacakları algısı, halk arasında veya iş yaşamının içinde birçok mesleğin 'kadın işi' veya 'erkek işi' olarak sınıflandırılmasına neden olmakta; böylece kadınların mesleklerini icra etmelerinin önünde büyük bir engel oluşturulmaktadır. Öğretmen, hemşire gibi meslekler ile yaşlı ve çocuk bakımı gibi işlerin kadın işi; mühendis, polis, pilot, şoför, milletvekili, yönetici gibi meslekler ile tesisat, tamirat işleri erkek işi olarak ayrılmıştır.

KARİYER GELİŞİMLERİ ENGELLENİYOR

İş yaşamında kadınlardan, cinsiyete dayalı hizmet beklenmekte, sadece kadın oldukları için onlardan çay servisi, temizlik, kapı açma vb. işler beklenebilmektedir. Kadınların, duygusal olmaları bahanesiyle çeşitli pozisyonlar için uygun görülmedikleri, yönetme becerisinden yoksun oldukları varsayımı ile kariyer gelişimleri engellenmektedir. Kadını iş yaşamından dışlayıcı, uzaklaştırıcı, yıldırıcı tutum ve davranışların ortadan kaldırılabilmesi için; kadın emeğini görünür kılmak, eşit işe eşit ücret uygulamak, fırsat eşitliği tanımak çözüm olacaktır. Kadınların, işgücü piyasasında etkin ve güçlü rol almasının, ekonomik gelişimin de anahtarı olduğu bilinmelidir."

Kaynak: DHA