Antalya Ticaret Borsası (ATB) nisan ayı meclis toplantısı, ATB Meclis Başkanı Erdoğan Ekinci başkanlığında yapıldı. ATB Başkan Vekili Halil Bülbül, Antalya’nın hızla kurak bir kent haline geldiğine dikkat çekerek, coğrafi işaretli ürünlerin kontrollü üretilmesi yönünde çağrıda bulundu.

YAĞIŞ ORANLARI GÜNDEMDE

Antalya Ticaret Borsası (ATB) meclis toplantısı ATB Meclis Başkanı Erdoğan Ekinci başkanlığında ATB Toplantı Salonu'nda gerçekleşti. ATB Başkan Vekili Halil Bülbül, ATB meclis toplantısında gündemdeki önemli konuları ele aldı. Bülbül’ün gündeminde son aylarda ciddi oranda azalma yaşanan yağış oranları ve yüksek kesimlerde meyve ağaçlarını vuran don olayı oldu.

CİDDİ DON ZARARI OLUŞTU

Halil Bülbül, iklim değişikliğinin etkilerini artık yalnızca kutup bölgelerinde değil, ülkenin dört bir yanında tarlalarda ve bahçelerde yaşandığını ifade etti. Bülbül, “Kuraklık, sel, don, hortum ve dolu gibi aşırı hava olayları her geçen yıl daha sık karşımıza çıkıyor. Geride bıraktığımız günlerde Malatya’dan Antalya’ya kadar birçok ilimizde kayısı, fındık, elma ve kiraz gibi ürünlerde ciddi don zararı oluştu. Korkuteli ve Elmalı ilçelerimiz de bu zararlardan etkilendi.” dedi.

BİR MODEL GELİŞTİRMELİYİZ

Üreticilerin son yıllarda artan yüksek maliyetler altında ezildiğini kaydeden Bülbül, yüksek sigorta primleri nedeniyle tarım sigortalarının yaptırılamadığına dikkat çekti. Bülbül, “Bu nedenle afetler karşısında savunmasız kalıyorlar. Tarım sigortasını bir zorunluluk olarak görmeli ve özellikle küçük üreticiyi koruyacak, maliyet yükünü azaltacak yeni bir model geliştirmeliyiz. Üreticilerin zararlarının karşılanması için bakanlığın çalışmalara başlaması önemlidir. Ancak tarım sigortası sisteminin köklü şekilde gözden geçirilmesi ve üreticiyi motive eden çözümlerin uygulanması gerekiyor.” açıklamasına yer verdi.

GİTTİKÇE YÜKSELEN RİSKLER

Bülbül’ün gündeminde Amerika ile Çin arasında yaşanan vergi rekabeti de yer aldı. Bülbül, “Ülkemiz, kentimiz ve sektörümüz açısından gittikçe yükselen riskler; sadece doğa ve iklim olayları bakımından değil uluslararası politik kararlar bakımından da gerçekleşiyor. ABD başkanının anlık kararlarıyla başlayıp derinleşen ve yaygınlaşarak uluslararası ticareti etkileyen politikalarla karşı karşıyayız.” dedi.

İŞLEVSİZ HALE GELECEK

Yeni bir döneme işaret eden Bülbül, “Dünya ticaretinin ve büyümesinin yavaşlayacağı bu gidişatta böyle bir gümrük duvarı, ihracatımıza ilave olumsuz etkiler yaratacak. Güncel gidişat devam ettiği sürece Dünya Ticaret Örgütü, işlevsiz hale gelecek. Vakit kaybetmeden ithalatımız için ek tedbirler almalı ve ihracatımız için radikal politikalar geliştirmeliyiz. Dünyada hâkim olmaya başlayan 'ucuz döviz, pahalı milli para' dönemine hazırlık yapmalıyız.” açıklamasında bulundu.

16 FARKLI PROGRAM DÜZENLEDİK

Ticaret Bakanlığı destekli UR-GE projelerin devam ettiğini ifade eden Bülbül, “Bu kapsamda son 8 yılda 12 farklı ülkede 16 farklı program düzenledik. Kesme çiçek ihracatının geliştirilmesi kapsamında heyetimiz; Kolombiya, İngiltere, Kuzey İrlanda ve Kenya’nın ardından geçtiğimiz günlerde Japonya ve Güney Kore’ye ziyaretlerde bulundu. Yönetim Kurulu Başkanımız Ali Çandır başkanlığındaki heyetimizin elde ettiği kazanımların ticaretimize olumlu katkılar sunmasını diliyorum. Antalya Ticaret Borsası olarak, üyelerimizin ve sektörlerimizin küresel pazarlarda daha güçlü ve rekabetçi bir konumda olması için çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz.” dedi.

Atb Nisan Ayı Meclis Toplantısı (2)

Kaynak: ANTALYA KÖRFEZ GAZETESİ-ERTUĞRUL GÜN